Objavljeno u kategoriji Region na 27.10.2018 09:52:21

Mladi za ljudska prava traže od Ane Brnabić da se zaustavi podrška ratnim zločincima

Ana Brnabić Foto: Arhiv

BEOGRAD, (Patria) - Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije (YIHR) uputila je pismo premijerki Ani Brnabić u znak protesta što je ministarstvo odbrane Srbije na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu podržalo promocije knjige osoba osuđenih za ratne zločine.

- Poštovana predsjednice Vlade,

Ovim putem vam se obraćamo povodom činjenice da je 22. oktobra na štandu Ministarstva odbrane, na Sajmu knjiga u Beogradu, predstavljen ratni dnevnik general-pukovnika Nebojše Pavkovića koji je pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju osuđen na 22 godine zatvora. Takođe, danas će Vladimir Lazarević, koji je u istom postupku za ratne zločine na Kosovu osuđen na 14 godina zatvora predstaviti svoja sjećanja na štandu Ministarstva odbrane.

Inicijativa mladih za ljudska prava iskazuje duboku zabrinutost u vezi sa porukom koja se ovakvim činom šalje – od strane Vlade Republike Srbije i vas kao premijerke – ukoliko ostanete nijemi na ovakav potez Ministarstva. Ministarstvo odbrane promoviše učešće u ratu generala i vojnih komandanata čija su djelovanja veoma jasno okarekterisana njihovim presudama.

Podsjetili bismo vas da je general-pukovnik Nebojša Pavković proglašen krivim za deportaciju, druga nehumana djela (prisilno premještanje), ubistvo i progone (zločini protiv čovječnost) kao i za kršenja zakona i običaja ratovanja. U presudi se takođe navodi da je svaki od osuđenih, u predmetu Šainović i drugi, pojedinačno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu sa ciljem promjene etničke ravnoteže na Kosovu u nastojanju da se obezbijedi dalja kontrola srpskih vlasti. 

Osim generala Pavkovića, jedno od izdanja („Prištinski korpus 1998-1999 – svjedočenja ratnih komandanata“) u okviru pomenute edicije Ministarstva odbrane bavi se i sjećanjima komandanata brigada na čelu s tadašnjim komandantom Prištinskog korpusa, generalom Vladimirom Lazarevićem, koji je takođe proglašen krivim za pomaganje i podržavanje: deportacije i drugih nehumanih djela (prisilno premještanje i zločini protiv čovječnosti).

Inicijativa mladih za ljudska prava ovu činjenicu razumije kao do sada najotvoreniji vid podrške državnih organa osuđenim ratnim zločincima za vrijeme vašeg mandata kao predsjednice Vlade.

Ratni dnevnici i memoari osoba koje su pravosnažno osuđene za ratne zločine, a koje štampa, publikuje i javno predstavlja Ministarstvo odbrane Vlade Srbijе predstavlja suštu suprotnost reformskim ciljevima vaše Vlade.

Prilikom izlaganja vašeg ekspozea, naglasili ste da je jedan od ciljeva Vlade postizanje istorijskog pomirenja sa albanskim narodom na Kosovu. Ponavljamo da pomirenja nema bez preuzimanja odgovornosti.

Ako očekujete da se sve žrtve uvaže, rane prevladaju i zaista želite pomirenje kao trajni proces, ne smijete da opravdavate prisustvo ratnih zločinaca u javnom prostoru. To je političko pitanje i ono je na vama – da li je ovo Vlada koja podržava zločince ili ne. Rehabilitacijom ratnih zločinaca dovodi se u pitanje kako evropski put Vlade i cijele zemlje, tako i bilo kakav dijalog o kosovskom pitanju.

Od vas tražimo da se obustave dalje aktivnosti Ministarstva odbrane, u vidu štampanja i promocije Edicije “Ratnik”, kojima se ponižavaju sve žrtve rata na Kosovu. Sljedeća aktivnost MO ovog tipa je promocija knjige „Prištinski korpus 1998-1999 – svjedočenja ratnih komandanata“ u danas od 16 sati na Sajmu knjiga u Beogradu, kada će biti predstavljena sećanja i već pomenutog osuđenog ratnog zločinca Vladimira Lazarevića.

Aktivnosti Ministarstva odbrane povodom objavljivanja Edicije “Ratnik” predstavljaju suštinsko odricanje od svih vrijednosti na kojima je nastala i na kojima počiva Evropska unija.

Ovaj čin predstavlja vraćanje Srbije u klub zemalja kojima razvoj društva i evropska orijentacija ne stoje visoko na listi prioriteta, dok regionalnu saradnju na bilo kom planu čine gotovo nemogućom. Srbija mora imati aktivnu ulogu u kreiranju prostora za nova sjećanja i izgradnju novih odnosa na Balkanu umjesto da sistemski podržava revizionističke poduhvate u korist osuđenih ratnih zločinaca - navodi se u pismu YIHR-a.