Objavljeno u kategoriji Region na 26.10.2018 15:24:31

Njemački list FAZ optužuje Hrvatsku da je kineski igrač u EU

Foto: Screenshot

FRANKFURT, (Patria) - Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je veliki tekst u kojemu tematizira uspon kineske moći u Evropi, a kao jedan od primjera tog trend navode i činjenicu da kineska državna kompanija gradi Pelješki most, prenosi Index.

FAZ ističe da Kina tako stvara ovisnost određenih istočnoevropskih zemalja o sebi, ali da Evropska unija nema odgovarajući odgovor na taj izazov osim da se na njega žali.

FAZ piše da “Peking u dalekim glavnim gradovima poput Atine, Praga i Zagreba ima značajan utjecaj”, te da se vlade nekih evropskih država, među kojima je i Hrvatska, ponašaju pokorno prema interesima Kine.

Podsjeća se da su i 2015. godine Grčka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska uspjele razvodniti službeni stav Evropske unije o situaciji u Južnokineskom moru, u kojem Kina ima granične nesuglasice sa susjedima, a prošle godine je mađarski premijer Viktor Orban odbio potpisati pismo EU-a u kojem se osuđuju povrede ljudskih prava u Kini.

Ipak, FAZ piše da Kina najveći utjecaj ima u Grčkoj - u kojoj je vlasnik luke u Pireju - i u Češkoj, ali i da se povećava utjecaj Kine u Hrvatskoj kroz gradnju Pelješkog mosta, što je uznemirilo Evropsku komisiju, koja finansira taj projekt s 85 posto potrebnih sredstava.

- Činjenica da nijedan evropski koncern nije pobijedio na konkursu za izgradnju mosta, iako se isti finansira evropskim sredstvima je novost - konstatira njemački list. 

U Briselu rastu brige zbog sve većeg utjecaja Kine”, piše FAZ i dodaje:

- Pelješki most je iz briselske perspektive jedan od najvažnijih saobraćajnih projekata EU-a, dok ga Kina smatra dijelom svoje inicijative o novom Putu svile.

List u tom kontekstu citira bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela koji je izjavio da je namjera Kine “ponuditi sistemsku alternativu” u odnosu na Zapad.