Objavljeno u kategoriji BiH na 12.03.2014 00:00:00

Ešton: EU će pojačati angažman, ali je ključ kod lidera

Ešton: EU podržati sve napore lidera koji će donijeti prosperitet

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton (Catherine Ashton) koja je danas boravila u Bosni i Hercegovini kazala je da je smatrala da je važno da dođe i razgovara i sa civilnim društvom.

- Evropska unija je u potpunosti opredijeljena za vas i evropsku perspektivu. Mi želimo da vidimo jedinstvenu stabilnu i prosperitetnu BiH. Mi smo odlučni u tome da stanemo uz građane. Oni su jasno iskazali svoje mišljenje. Oni žele da se zaposle, žele ekonomsku stabilnost i efikasan sistem pravosuđa – kazala je Ešton u obraćanju novinarima.

Dalje je napomenula da je ključ u rukama bh. lidera.

- Da bi ispunili ova očekivanja lideri trebaju prevazići etničke podjele i baviti se ovim problemima, reformom ekonomije, promovisanjem trgovine, vladavinom prava, zaštitom ljudskih prava. Legitimne bojazni građana jasno su se čule u prijestolnicama EU. Treba da se čuju i vide u BiH. Nasilje nije prihvatljivo, ali treba hitno djelovati – dodala je Ešton.

Također Ešton je potcrtala kako BiH veoma ozbiljno zaostaje za susjedima, a da je volja njenih lidera ključna.

- Pozivam političke lidere da slušaju, preuzmu odgovornost i to odmah. Garantujem vam da će EU podržati sve napore lidera koji će donijeti prosperitet bh. građanima. EU je uložila značajne napore da pomogne BiH. U predstojećim danima održat ću sastanke o BiH sa državama članicama EU. Moramo vam pomoći i razamišljamo o većem angažmanu, ali najveća odgovornost leži na političarima ove zemlje. Čast mi je posjetiti ovu predivnu zemlju i želim da ona uspije. Ali uspjeh počinje kod kuće – dodala je Ešton.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android