Objavljeno u kategoriji BiH na 12.03.2014 00:00:00

OHR traži od političkih stranaka da pronađu rješenje za Zakon o prebivalištu

Entiteti se moraju suzdržati od poduzimanja jednostranih poteza

Zbog današnje sjednice Doma naroda koja se zbog nedostatka kvoruma ranije nije mogla sastati obradovani su i u OHR-u. Tako je glasnogovrnik OHR-a Eldara Subašića kazao da OHR pozdravlja činjenicu da se, nakon duge pauze u radu, Dom naroda danas sastao uz potrebni kvorum te raspravljao o nizu pitanja, uključujući i predložene izmjene i dopune Zakona o prebivalištu, prenosi novinska agencija Patria.

- Sada od svih stranaka očekujemo da zajedno rade na iznalaženju pragmatičnog rješenja za usvajanje izmjena i dopuna legislative o prebivalištu na državnom nivou, koja bi omogućila jednaku provedbu zakona u cijeloj zemlji. Prostora za to ima, a od svih uključenih političkih stranaka očekujemo sudjelovanje u konstruktivnim i pragmatičnim razgovorima sa ciljem usvajanja zakona – kazao je Subašić.

On je dodao da je pitanje prebivališta uređeno državnim zakonom.

- Entiteti imaju ustavnu obavezu da u potpunosti poštuju zakone usvojene u institucijama Bosne i Hercegovine. Entiteti se moraju suzdržati od poduzimanja jednostranih poteza, što bi bio pokušaj da se zaobiđu državne institucije Bosne i Hercegovine – dodao je Subašić.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android