Objavljeno u kategoriji Region na 20.10.2014 09:45:01

Hapšenje Bandića svjetska vijest: Zbog čega je "pao" rođeni Hercegovac

Bandić sinoć u trenutku hapšenja (hrvatski mediji)

Svjetske i regionalne agencije objavile su vijest da je uhapšen zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

Agencije prenose da je uz Bandića policija uhapsila po nalogu Uskoka i predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza koji se bavi sakupljanjem i primarnom preradom industrijskog otpada.

Kako navode, njih se sumnjiči za korupciju, zloupotrebu ovlasti i trgovanje utjecajem.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je na svojim internetskim stranicama objavilo da je više osoba uhapšeno nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja nezakonitosti u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu.

Bandić (58) je bio član Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), navodi AFP, koja ga je izbacila iz stranke 2009. nakon čega se kandidirao kao nezavisni kandidat na predsjedničkim izborima.

"Taj populist upravlja glavnim hrvatskim gradom od 2000. Samo jedanput je imao prekid u mandatu od 2002-2005 i mediji su ga često povezivali s korupcijom", piše AFP.

Agencija Reuters piše kako se u izvještajima Bandić "povezivao s brojnim istragama o korupciji u proteklom desetljeću ali da do sada nije bio ispitivan ili pritvoren".

Reuters hapšenje stavlja u kontekst sveobuhvatne borbe s korupcijom koju je Hrvatska pokrenula 2010. kako bi, kako tvrdi, potaknula nastojanja da uđe u Europsku uniju te podsjeća da je otada sudila i osudila nekoliko najviših državnih dužnosnika među kojima i bivšeg premijera Ivu Sanadera.

O Bandićevu hapšenju javlja i italijanska agencija ANSA pozivajući se, kao i sve druge, na izvještaje hrvatskih medija.

Slovenska agencija STA navodi kako je Bandić već peti mandat zagrebački gradonačelnik, a da je na optužbe o korupciji u pravilu odgovarao neka "institucije pravne države rade svoj posao".

Bandićevo hapšenje popratile su i srbijanske agencije Tanjug i Beta.

"Rođeni Hercegovac i bivši član Socijaldemokratske partije već duže vrijeme je u sporu s premijerom Zoranom Milanovićem, koji je u vrijeme lokalnih izbora u Hrvatskoj izjavio da 'klijentelističku elitu treba očistiti od korupcije', piše Tanjug.

Dodaje da je zadnji put izabran kao nezavisni kandidat, a njegova lista je na posljednjim lokalnim izborima u maju 2013. osvojila najviše mandata u gradskoj skupštini Zagreba. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android