Objavljeno u kategoriji BiH na 21.10.2018 16:51:07

Frank Engel: Druga runda izbora u BiH mogla bi se desiti na ulicama

Foto www.frankengel.lu

(Patria) - Europarlamentarac iz Luksemburga Frank Engel kaže da njegov problem s posljednjim izborima u BiH nije njihov materijalni tok. 

Tu ima manjkavosti, rekao je Engel, koji je bio šef Delegacije Evropskog parlamenta u okviru međunarodne izborne posmatračke misije u Bosni i Hercegovini, ali i dodao da posmatrači nisu zabilježili velike probleme s izbornim listama ili one koji se vežu za to da su mrtvi nekako mogli birati. Njemu se, kako je istakao, čini da je veliki problem činjenica da su birači prije izbora bili pod pritiskom da glasaju za određenu stranu. 

„To se događa kroz pritisak i zastrašivanje, a odnosi se i na javni i na privatni sektor“, rekao je Engel u intervjuu za Al Jazeeru, prenosi Patria.

„Drugi je problem to što gotovo svi koji su izašli na izbore nisu izašli za Bosnu i Hercegovinu nego kako bi predstavljali svoju etničku grupu. Toga je možda bilo i više nego na prethodnim izborima.“

Govoreći o predsjedniku bh. entiteta Republika Srpska on je rekao da ne može biti da dugotrajno postoji Republika Srpska, čiji vođa stalno prijeti odcjepljenjem i pripajanjem Srbiji. 

„Stekao sam i dojam da to većina srpskih građana u Bosni i Hercegovini ne želi. To je fenomen grupe koja je okupljena oko Milorada Dodika. Oni se uspijevaju kroz pritisak i zastrašivanje održati na vlasti, a rade u tom pravcu koji nema veze s uspjehom države Bosne i Hercegovine. Mislim da je i ljudima više dosta da ti političari, koji ih predstavljaju, žele vladati samo u jednom dijelu zemlje. To me vodi ka mojoj izjavi o 'mogućoj drugoj rundi izbora na ulicama'“, rekao je u Engel, podsjećajući da se trenutno u Bosni i Hercegovini događaju protesti „kojih u ovom obliku u toj zemlji dosad nije bilo“.

Kompletan intervju dostupan na web stranici  Al Jazeera Balkans.