Članak

Naučni skup o Aliji Izetbegoviću: Bez počasnog doktorata Univerziteta u Sarajevu

Univerzitet u Sarajevu u saradnji sa Univerzitetom Yildirim Beyazit u Ankari organizirao je naučnu konferenciju pod nazivom „Alija Izetbegović i njegovo shvatanje prava i države“.

Piše S. Omeragić

Univerzitet u Sarajevu u saradnji sa Univerzitetom Yildirim Beyazit u Ankari organizirao je danas, 19. oktobra, jednodnevnu naučnu konferenciju pod nazivom „Alija Izetbegović i njegovo shvatanje prava i države“ u povodu obilježavanja petnaeste godišnjice od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. Konferencija je održana u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu.

Cilj ove konferencije bio je sagledavanje načina na koji je Alija Izetbegović razumijevao pravo i državu u svojim djelima i državničkom angažmanu. Pozvani predavač na konferenciji je prof. dr. Zühtü Arslan, predsjednik Ustavnog suda Republike Turske, čije izlaganje ukazivalo na značaj pravne misli Alije Izetbegovića i njeno viđenje izvan granica Bosne i Hercegovine. 

Na konferenciji su predstavljeni naučni referati i radovi eminentnih članova akademske zajednice i to akademika prof. dr. Mirka Pejanovića, prof. dr. Selme Cikotića i doc. dr. Admira Mulaosmanovića. Na konferenciji su izlaganja imali i profesori Pravnog fakulteta Univerziteta Yildirim Beyazit u Ankari: prof. dr. Muharrem Kılıç i dr. Taylan Barin, te prof. dr. M. Fatih Uşan, prorektor Univerziteta Yildirim Beyazit u Ankari. 

Alija Izetbegović je pored brojnih međunarodnih nagrada značajnih institucija, dobio niz počasnih doktorata širom svijeta. Godine 1997. dodijeljen mu je počasni doktorat Univerziteta u Rijadu, zatim titula počasnog doktora pravnih nauka Marmara univerziteta u Istanbulu, plaketa Hrvatske akademije nauka i umjetnosti. Konačno, dodijeljen mu je 1996. počasni doktorat Univerziteta u Tuzli. Zašto Sarajevski univerzitet nije nikada ni najavio da već postojećim počasnim doktoratima, koje je širom svijeta dobio prvi predsjednik BiH Izetbegović, doda i takvo svoje priznanje?

Sa kojom logikom taj isti univerzitet na njegovu 15. godišnjicu smrti organizira međunarodnu naučnu konferenciju koristeći njegovo ime i djelo, a nije bio u stanju dodijeliti nagradu o kojoj neprikosnoveno odlučuje? Mogli su to uraditi posthumno u svakoj od ovih 15 prošlih godina.

Taj isti univerzitet se kamuflira u akademske maske, dok njime kadrovski rukovodi stranačka SDA hijerarhija, pa je apsurd time još veći.  

Koliko se Alija Izetbegović istinski cijeni, pokazuje da je od domaćih dobio je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva 1997. godine i posthumno nagradu Isa-beg Ishaković.

Dakle, zaklinjanje SDA u prvog predsjednika događa se uglavnom prije izbora, što je licemjerno. Da ga uistinu cijene njegove sadašnje stranačke birokrate, postojala bi i nagrada sa imenom ovog svakako u svijetu najuglednijeg Bošnjaka.  

#BiH