Objavljeno u kategoriji Region na 19.10.2014 21:17:44

Sve afere koje se godinama vežu uz Bandićevo ime

Bandić: Još uvijek se ne zna šta mu se stavlja na teret

Kako javljaju hrvatski medji afera za aferom obilježila je političko djelovanje Milana Bandića, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Spominjali su se sporni poslovi, koji su se dodjeljivali kumovima, razmjene gradskih zemljišta na štetu grada, ali i poslovi oko nadstrešnica. Nagađalo se i ranije da Državno odvjetništvo provodi istrage. No, zagrebački gradonačelnik uvijek je odgovarao: 'Za sve u ovoj zemlji vrijedi isto - pravna država neka funkcionira'.

Istraga je pokrenuta i zbog sumnje u nezakonitu gradnju zagrebačkih fontana.

Prije 14 godina Bandić preuzima Zagreb. Nakon afere s vožnjom u pijanom stanju daje ostavku. 2005. i 2009. - ponovno se vraća na čelo metropole. Zbog odluke da uđe u predsjedničku utrku, raskida s SDP - om.

'Radit ću kao konj', poručio je.

Zoran Milanović, kojem je u gradu garantovao pobjedu, izbacuje ga iz stranke. No, do Pantovčakanije stigao. Porazio ga je aktuelni predsjednik Ivo Josipović.

Za sve loše finansijske poteze u gradu u kojem su se dugovi gomilali - prozivao je SDP, stranku iz koje je godinama upravljao gradom. I na prozivke o nezakonitim poslovima - odgovarao poštapalicama.

'A kaj bi Bandić kao betmen 24 sata s dva pištolja i dvije puške hodao i gledao tko što radi po gradu. Pa vi se sjećate da sam s vama pio vodu, k'o žabac sam se naduo uvjeravajući vas da je voda ispravna i da ispod Savskog mosta teče Sava', govorio je.

Maksimirski stadion u koji su godinama "odlazili" milioni nije dovršio. Grad nije dobio spalionicu otpada koju je dugo najavljivao. A nedavni projekt uređenja Mesničke ulice naišao je na kritike javnosti.

Šta mu na teret tačno stavljaju sada, tek će se saznati.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android