Članak

Amila Kahrović-Posavljak dobitnica američke nagrade za roman 'Smrtova djeca'

Amila Kahrović-Posavljak rođena je u Sarajevu 1984. godine. Nakon završenog studija književnosti i magisterija nauka iz književne povijesti, radila kao novinarka.

SARAJEVO, (Patria) - Bh. književnica Amila Kahrović-Posavljak dobitnica prve godišnje nagrade „Excellence in Literature“ za roman „Smrtova djeca“ koju dodjeljuje organizacija „Čuvaj Se“, a riječ je o američkoj neprofitnoj književnoj organizaciji za ljudska prava.

„Čuvaj Se“ zajedno sa svojim partnerima i uz podršku grantova promovira autore i autorice koji pokazuju književnu briljantnost i duh žestoke, slobodne ekspresije. Ova nagrada podrazumijeva novčani iznos, prevođenje romana „Smrtova djeca” na engleski jezik, te snabdijevanje američkih knjižara prevedenim izdanjem.

U obrazloženju prof. dr. Toma Simpsona, direktora za medije organizacije „Čuvaj Se“ naglašava se značajan doprinos koji je roman „Smrtova djeca” dao književnosti marginaliziranih zajednica te sjećanju na rat i agresiju u Bosni i Hercegovini devedesetih godina. 

Roman „Smrtova djeca“ objavljen je u Buybookovoj ediciji „Savremena bh. Književnost“ 2017. godine. Riječ je o romanu prvijencu već nagrađivane pjesnikinje.

Amila Kahrović-Posavljak rođena je u Sarajevu 1984. godine. Nakon završenog studija književnosti i magisterija nauka iz književne povijesti, radila kao novinarka.

Autorica je više radova iz oblasti književnih teorija i interpretacija u prestižnim svjetskim časopisima indeksiranima u relevantnim bazama podataka.

Napustila je novinarstvo da se potpuno posveti književnosti.  Dobitnica je nagrade „Mak Dizdar“ za zbirku pjesama „Koščice“.  „Smrtova djeca“ joj je prvi roman.

#Lifemagazin