Članak

Izudin Bajrović novi direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu

Bajrović je od jula ove godine obavljao dužnost v.d. direktora ove kulturne institucije.

SARAJEVO, (Patria) - Vlada Kantona Sarajevo imenovala je Izudina Bajrovića za direktora Narodnog pozorišta.

Bajrović je od jula ove godine obavljao dužnost v.d. direktora ove kulturne institucije.

On će na ovoj funkciji provesti naredne četiri godine.

Izudin Bajrović rođen je 1963. godine u Pljevljima, Crna Gora. Završio je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu 1987. u klasi profesora Bore Stjepanovića. Iste godine postaje član Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje i danas radi.

U periodu 1993-2007. bio je angažovan kao predavač na predmetu Gluma na ASU u Sarajevu. Obavljao je dužnost direktora Drame Narodnog pozorišta Sarajevo od 1997-2001. Odigrao je veliki broj uloga u bosanskohercegovačkim pozorištima, te u Crnoj Gori, Sloveniji, Švicarskoj, Švedskoj.

Igrao je u filmskim i tv projektima u domaćoj i stranoj produkciji.[1][2] Najznačajnije uloge u predstavama: Tri sestre, Čudo u Latinluku, Požar strasti, Kidaj od svoje žene, Zid,Alkestis, Hamlet, Derviš i smrt, Tvrđava, Hamlet-mašina, Kvartet, U samoći pamučnih polja, Policajci, Američki bizon, Ljepotica Lineina, Filoktet, Dantonova smrt, Leonce i Lena, Woyzeck, Kraljevo, Art, Antigona u New Yorku, U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce, Romeo i Julija, Revizor, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ponoćna igra, Igra plakanja, Richard III, Dvojica na mostu, Kad bi ovo bio film…, Balkanski špijun u Sarajevu

#Lifemagazin