Objavljeno u kategoriji Region na 19.10.2014 15:27:25

Paljenje albanske zastave truje odnose između Tirane i Beograda

Navijači Crvene zvezde zapalili albansku zastavu

Albansko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je danas da je paljenje albanske zastave tokom nogometne utakmice dvije ekipe prve srpske lige u Beogradu incident koji truje političku krizu između Srbije i Albanije, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

Taj novi incident bi mogao dodatno kompromitirati prvi posjet Srbiji jednog albanskog premijera u 68 godina, koji se treba dogoditi 22. oktobra posjetom Edija Rame Beogradu.

Albansko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je pozvalo srpsku vladu da pronađe počinitelje i izruči ih pravdi, zatraživši od srpske političke klase da se distancira od tih nedjela koja štete budućnosti i stabilnosti Balkana.

Tokom nogometne utakmice Partizana i Crvene Zvezde u Beogradu u subotu navečer navijači Crvene zvezde su zapalili albansku zastavu. 

Taj se incident dogodio četiri dana nakon što je bespilotnom letjelicom na stadion tokom utakmice reprezentacija Srbije i Albanije za kvalifikacije za Euro 2016. spuštena zastava s kartom Velike Albanije. To je izazvalo nerede na stadionu i političku između krizu dviju zemalja koje već imaju vrlo osjetljive odnose. Albanski premijer Edi Rama izjavio je u petak da je odlučio u srijedu posjetiti Srbiju bez obzira na te incidente, ali Srbija još nije potvrdila taj posjet.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android