Objavljeno u kategoriji BiH na 16.10.2018 09:30:26

Vladin plan za spas Aluminija

Foto Aluminij.ba

MOSTAR, (Patria) - Aluminij d.d. Mostar uspio je, manje od sat vremena prije isteka roka dogovoriti snabdijevanje tvornice električnom energijom za razdoblje od sljedećih sedam dana, kupivši tako bitno vrijeme za preživljavanje do onih ključnih koraka koje mora poduzeti Vlada Federacije BiH, saopšteno je iz ove kompanije.

Nezavisni operator sistema u BiH dao je Aluminiju rok od 24 sata, a jučer i rok od novih sedam dana da osigura finansijska sredstva za električnu energiju. U protivnom, Aluminij će isključiti s prijenosne mreže, zbog 184 miliona KM duga Elektroprivredi HZ HB. Desi li se to, oko 900 radnika Aluminija ostat će bez radnih mjesta.

U Vladi je nedavno iza zatvorenih vrta održan sastanak čelnih ljudi Aluminija, Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne te dobavljača i kupaca Aluminija. Tom prilikom  zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije te Federalno ministarstvo finansija da razmotre mogućnosti osiguranja sredstava kod banaka za Aluminij u svrhu nabavke električne energije i sirovina neophodnih za proces proizvodnje u toj kompaniji.

Vladin plan je u narednim danima pokušati dogovoriti sa banakama reprogram kredita na način da se rok za vraćanje kredita produži, dok bi se otplatne rate smanjile do te mjere da bitno ne opterećuju poslovanje Aluminija, potvrđeno je Patriji nezvanično. Prema podacima iz te kompanije, ukupan dugo Aluminija je oko 350 miliona KM.

Jedna od Vladinih mjera za spas Aluminija je da ta kompanija dobije i povoljniju cijenu električne energije. 

Istovremeno, upravi Aluminija je naloženo da aktivira sve mogućnosti uštede.