Članak

KOMENTAR Vinko Puljić je prešao granice zdravog ukusa!

Vinko Puljić je ovakvim stavom zaista prešao granicu zdravog ukusa i najmanje što se može očekivati od njega je izvinjenje Komšiću i njegovim biračima. Ako za to već nije kasno.

Piše: Haris Ljevo

Iako je Bosna i Hercegovina po svom Ustavu sekularna država prema kojem bi politika morala biti odvojena od bilo kakvog vjerskog utjecaja, svakodnevno uplitanje vjerskih službenka u politička pitanja u BiH nije ništa novo.

Građani ove zemlje već odavno su navikli na miješanje vjerskih lidera u svjetovna pitanja, te takve pojave prolaze skoro bez ikakvih reakcija. Međutim, kada se pređe granica zdravog ukusa i počne sijati govor mržnje, onda je reakcija neminovna.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić svojom nedjeljnom izjavom u Žepču usmjerenom protiv novoizabranog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića šokirao je javnost u BiH.

- U vrijeme 1945. zakon nam je oteo imovinu i uništio sve što je hrvatsko i inteligentno. Po zakonu smo bili protjerivani i po zakonu je i Hitler došao na vlast. No pitanje je kakav je taj zakon pod kojim se oduzimaju prava jednom narodu i želi se izbrisati da je tu živio, kao što se to želi Hrvatima u Bosni i Hercegovini – kazao je kardinal Puljić na misi u Žepču u povodu 560. godišnjice prvog spomena ovog mjesta.

Bio je ovo odgovor Puljića na izjave pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji su istakli da je Željko Komšić u Predsjedništvo izabran prema zakonu i Ustavu ove zemlje.

Puljićevo povezivanje Komšićeve pobjede sa Hitlerom izazvalo je brojne reakcije javnosti koja smatra da je Puljić prešao granice zdravog ukusa poredeći Komšića s najvećim ratnim zločincem u 20. stoljeću.

- Ako već pokazuje toliki interes za zločinačke likove kao što je Hitler i za povijest, onda mu savjetujem da čim prije ode u Jasenovac ili bar na takozvanu Topolu užasa koja se nalazi na bosanskohercegovačkoj strani i pokloni se sjenama nevinih, zaklanih, maljem ubijenih žrtava Hitlerovog ratnog druga poglavnika Pavelića i pomoli se za njihove duše. Na taj način bi napravio povijesni odmak od ustasluka i ustaskih zločina, a koji se od njega očekuje kao od kardinala – reagovao je sam Željko Komšić u izjavi za TV1.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Ivo Komšić smatra da je izjava kardinala Puljića krajnje neprimjerena.

- Ne bih komentarisao izjavu Puljića jer je neprimjerena. Hitler nije došao zakonito na vlast, već državnim udarom. To mora znati svaki obrazovan čovjek. Poređenje Komšića sa Hitlerom je neprihvatljivo – poručio je bivši gradonačelnik Sarajeva.

Treba se prisjetiti da ovo nije prvi put da se Vinko Puljić bavi Željkom Komšićem. Puljić je ne tako davno govorio kako on nije siguran da li je Komšić uopšte Hrvat, jer, prema njegovim saznanjima, Komšić se u dokumentima nije izjasnio kao Hrvat.

Ako je već imao potrebu spominjati Hitlera i njegov zakonski dolazak na vlast, Puljić je trebao spomenuti i neke historijske činjenice.

Naprimjer, prvi međunarodni ugovor koji je potpisao Adolf Hitler po dolasku na vlast u Njemačkoj bilo je potpisivanje Konkordata sa Katoličkom crkvom 1933. godine.

Možda je Puljiću Njemačka daleko, pa stvarno ne zna za taj događaj, ali bi sigurno morao znati neke historijske činjenice iz našeg dvorišta. Naprimjer, da je kvislinška, ustaška i zločinačka NDH tokom Drugog svjetskog rata bila prvi saveznik Hitlera u progonima i ubistvima ljudi, u izvršenju genocida nad Jevrejima i Romima, a da je ustaški režim pri tome imao punu podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i BiH.

Kada je ustaški režim doživio poraz pred antifašističkim partizanskim snagama, brojni zločinci su spas pred rukom pravde pronašli u bijegu u zemlje Latinske Amerike zahvaljujući ljudima iz Katoličke crkve koji su za vojni i politički vrh NDH osigurali pasoše s lažnim imenima. Na takav način je i prvi čovjek NDH Ante Pavelić pobjegao u Argentinu.

Iako je od propasti zločinačke tvorevine NDH prošlo više od 70 godina, u brojnim katoličkim crkvama u Hrvatskoj i BiH i danas se održavaju mise za ustaškog poglavnika Pavelića i njegove prve saradnike, a da vrh Katoličke crkve s Puljićem na čelu nikada nije naša za shodno da reaguje na takve pojave. Naš narod bi rekao da je šutnja znak odobravanja.

Dakle, miješanje u politička pitanja u jednoj sekularnoj državi, a pogotovo poređenje čovjeka koji je u skladu sa zakonom i Ustavom izabran na izborima sa jednim od najvećih zločinaca u historiji čovječanstva u najmanju ruku je neprimjereno.

Vinko Puljić je ovakvim stavom zaista prešao granicu zdravog ukusa i najmanje što se može očekivati od njega je izvinjenje Komšiću i njegovim biračima. Ako za to već nije kasno.

#BiH