Članak

Ministrica Milićević ima saglasnost premijera da uplati dio duga Aluminija

Aluminij ima rok večeras do ponoći da pronađe novog opskrbljivača električnom energijom. U protivnom će Aluminij biti isključen s mreže, zbog milionskih dugovanja za električnu energiju

(Patria) - Federalna ministrica finansija FBiH Jelka Milićević dobila je saglasnost federalnog premijera Fadila Novalića da uplatio dio sredstava na račun Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne kako ne bi došlo do isključenja električne energije kompaniji Aluminij Mostar, saznaje Patria.

„Dovoljno je da ministrica sazove telefonsku sjednicu Vlade. Dobila je obećanje da će Vlada podržati da se na račun Elektroprivrede HZHB uplate interventna sredstva kako Aluminij ne bi ostao bez električne energije, dok se ne iznađe konkretno rješenje. Nepoznato je zbog čega ministrica još uvijek ne koristi te mjere“, rekao je visokorangirani izvor Patrije iz Vlade Federacije BiH, podsjećajući da je dug Aluminija prema Elektroprivredi HZHB u ovom trenutku oko 184 miliona KM.

Nezavisni operator sistema u BiH dao je Aluminiju rok do 14 sati da pronađe novog, odnosno alternativnog opskrbljivača električnom energijom. U protivnom će Aluminij s prijenosne mreže isključiti noćas, tačno u ponoć, zbog milionskih dugovanja za električnu energiju. Desi li se to, oko 900 radnika Aluminija ostat će bez radnih mjesta.

U Vladi je nedavno iza zatvorenih vrta održan i sastanak čelnih ljudi Aluminija, Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne te dobavljača i kupaca Aluminija. Tom prilikom zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije te Federalno ministarstvo finansija da razmotre mogućnosti osiguranja sredstava kod banaka za Aluminij u svrhu nabavke električne energije i sirovina neophodnih za proces proizvodnje u toj kompaniji. Upravi Aluminija je naloženo da aktivira sve mogućnosti uštede.

#BiH