Članak

Helez: Nemoguće da na jednostavnom glasačkom listiću pogriješi 100.000 građana

Član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Zukan Helez izjavio je da su nacionalne stranke u BiH izbornu krađu dovele do savršenstva.

SARAJEVO, (Patria) - Član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Zukan Helez izjavio je da su nacionalne stranke u BiH izbornu krađu dovele do savršenstva.

On je rekao da je SDP informaciju o tome da se priprema izborna krađa imao još i prije samih izbora.

Stranački ljudi preko lokalnih komisija su stavljeni u biračke odbore, i onda su izbore mogli da provode kako oni žele, rekao je Helez u programu N1 televizije.

„Izbori nisu bili ni po čemu pošteni“, rekao je Helez, dodajući da je bilo 100.000 nevažećih listića za člana Predsjedništva iako glasanje uopće nije komplikovano.

"Na biračkim mjestima se dosta toga nezakonitog radilo. Može se vidjeti ko je odgovoran, da se podnese prijava, ali mi smo na kriminal navikli. Nacionalne stranke su dovele krađu do savršenstva", rekao je Helez. On smatra da se izborna krađa može zaustaviti samo ukoliko se promijeni Izborni zakon BiH.

"Jedan od načina da se ovo zaustavi jeste da se stranke koje su ovo radile - eliminišu iz vlasti“, rekao je Helez, ističući kako se nacionalne stranke svakako ne mogu smatrati pobjednicima izbora, jer su dobili podršku sedam do 10 posto građana.

 

#Intervju