Članak

Alagić: Krivične prijave protiv rukovodstva Privredne komore u Sarajevu

Iz Komore je Patriji rečeno da će članovi Komore biti dostupni javnosti nakon današnje sjednice.

SARAJEVO, (Patria) - Privredna komora Kantona Sarajevo danas bira novo rukovodstvo, među kojima i predsjednika Komore. 

Pravni zastupnik jednog od kandidata za predsjednika Komore, Damir Alagić, rekao je Patriji da je Skupština Privredne komore, održana krajem septembra, izabrana potpuno nelegalno te da bi i današnji eventualni izbor predsjednika Komore na takvoj Skupštini bio također nelegalan.

„Zbog toga smo od suda zatražili izricanje privremene mjere, kojom bi se Skupština Privredne komore proglasila nezakonitom, i krenulo u novi, transparentan izbor prvo Skupštine a onda i ostalih organa Komore“, rekao je Alagić.

Sjednica Komore koja se održava u sjedištu Komore u centru Sarajeva zatvorena je za javnost. Dozvolu da prisustvuje Izbornoj Skupštini nije dobio ni advokat Alagić. 

„Komora bi u svom radu trebala biti transparentna i javna, ali vidimo da ona štiti određene interese. U trenutku kada Komora bira rukovodstvo, javnosti nije dozvoljeno prisustvo sjednici, mi čak i ne znamo ko se sve kandidirao na rukovodeće pozicije u Komori“, rekao je Alagić.

„Naš odgovor će biti jednostavan. Trenutno smo kod Općinskog suda u Sarajevu zatražili privremenu mjeru, ići će i tužba, a po svemu sudeći i krivične prijave zbog zloupotrebe ovlasti“, rekao je Alagić 

Privredna komora Kantona Sarajevo neprofitno je udruženje pravnih i fizičkih lica koja obavljaju privrednu djelatnost. Među svojim djelatnostima, zastupa interesa svojih članova pred državnim organima, posebno u pripremi privrednog zakonodavstva i ekonomske politike.

Komorom od 2015. godine rukovodi Muamer Mahmutović. Tri godine prije izbora na čelo Komore bio je njen generalni sekretar. Mahmutović je kandidat za predsjednika komore i na Skupštini zakazana za danas.

Privredna društva koja posluju na području Kantona Sarajevo predlažu Izbornoj komisiji Komore članove za Skupštinu Komore. Komisija te članove potvrđuje po određenim kriterijima. Na takav način izabrana Skupština bira ostale organe Komore, među njima i predsjednika.

U pismu upozorenja koje je dostavljeno svim organima Komore pred današnju Skupštine istaknuto je nekoliko nepravilnosti tokom same pripreme za Izbornu skupštinu Komore: „Proces za izbor novih članova Skupštine Privredne komore KS nije provodila Izborna komisija Komore, iako je to propisano Statutom i Odluko predsjednika Skupštine o kriterijima za provođenje izbora u organu Privredne komore Kantona Sarajevo za mandatni period 2018. do 2022. godine. Posao za Izbornu komisiju je obavila 'služba Komore', što je potpuno suprotno pravilima i donesenim aktima Komore. Jedan od članova Izborne komisije, Sead Krupalija, je povukao svoj potpis sa zapisnika o izboru članova Skupštine Komore, upravo zbog nelegalnog imenovanja članova Skupštine.“

Iz Komore je Patriji rečeno da će članovi Komore biti dostupni javnosti nakon današnje sjednice.

#BiH