Objavljeno u kategoriji Svijet na 11.10.2018 12:40:11

Frans Timmermans dobio podršku za kandidaturu za predsjednika Evropske komisije

Frans Timmermans Foto: Twitter

BRISEL, (Patria) - Prvi potpredsjednik Evropske komisije, Holanđanin Frans Timmermans, dobio je podršku njemačkih socijaldemokrata za kandidaturu za nasljednika Jean-Claude Junckera na izborima za Evropski parlament 2019. godine, piše list Politico.

Partija evropskih socijalista (PES), čija je članica i Timmermansova Laburistička partija, otvorena je za kandidature do 18. oktobra, kada će se sprovesti izbori za vodećeg kandidata (Spitzenkandidat), koga će ta partija predložiti za novog predsjednika Evropske komisije.

Timmermans još uvijek nije ozvaničio kandidaturu. Međutim, Poltico je imao uvid u pismo koje je predsjednica njemačke Socijaldemokratske partije Andrea Nahles poslala čelniku Partije evropskih socijalista Sergeju Staniševu.

- Uvjerena sam da Frans Timmermans ujedinjuje i jača našu evropsku partijsku porodicu i da će nas dovesti do dobrog zajedničkog rezultata na izborima za Evropski parlament sljedeće godine - stoji u pismu poslatom 5. oktobra.

Kako navodi list, vrlo je vjerovatno da će, poslije podrške jedne od najvećih evropskih partija lijevog centra, uslijediti podrške i drugih članica PES-a.

Timmermans bi, na ovaj način, postao protivkandidat Marošu Šefčoviču, još jednom potpredsjedniku trenutne komisije, koji se, za sada jedini, zvanično kandidovao za Spitzenkandidat-a evropskih socijalista.