Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 11.10.2018 11:05:45

Službenici UIO oduzeli robu u vrijednosti većoj od 100.000 KM

Foto UIO

TUZLA, (Patria) - Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u nekoliko odvojenih akcija su na područiju koje pokriva Regionalni centar Tuzla oduzeli raznu robu u vrijednosti 101.300,00 KM.

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje u četiri odvojene akcije oduzeli su veću količinu različite robe.

Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla vršeći  pojačanu kontrolu robnog i putničkog prometa na GP Rača prilikom ulaska u carinsko područje BiH pronašli su skrivenu i neprijavljenu robu u 2 slučaja uz pomoć opreme koja je donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

Prilikom kontrole na putnoj komunikaciji Tuzla-Sarajevo, pronađena je i oduzeta roba stranog porijekla, a radilo se o 677 komada tekstilnih proizvoda (jakne, hlače, haljine, majice). Pregledom pošiljke koja je bila prijavljena za konačno carinjenje na područiju RC Tuzle, pronađena je neprijavljena roba i to 2091 komada tekstilnih proizvoda (dukserice, hlače i majice).

U saradnji sa Grupom za obavještavanje i na osnovu operativnih saznanja prilikom provjere prometa akciznih proizvoda pronađeno je 1366 paklice cigareta koje nisu bile obilježene zakonom propisan način. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 101.300,00 KM.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti biće pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom.