Članak

Naša stranka tražit će od CIK-a da pokaže primjere nevažećih glasačkih listića

Predsjednik Naše stranke kazao je da je ogroman broj povreda izbornog procesa, a to pokazuju i intervencije policije i SIPA-e.

SARAJEVO, (Patria) - Jasno je iz broja nevažećih listića, jasno je iz informacija koje smo dobili sa izbornih mjesta širom zemlje i sa mjesta na kojim se vrši brojanje da postoji ozbiljna sumnja u regularnost ovih izbora, kazao je danas predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, piše Patria.

- Jučer smo imali nekoliko incidentnih situacija u općini Centar i Novom Gradu. Imamo svoje posmatrače, koordiniramo sa još nekim bliskim partijama za eventualno podizanje zahtjeva za ponovno prebrojavanje glasova. Radimo sve što možemo da spriječimo krađu.

Procenat nevažećih listića je ogroman i mi ćemo zahtijevati od CIK-a da nam nakon ovih izbora pokaže primjere nevažećih listića, najavio je Kojović.

- Glasački listići su anonimni, njihovim pokazivanjem se ne može otkriti nikakva privatna informacija koja bi eventualno bila zaštićena i mi ćemo zahtijevati da vidimo kako izgleda jedan tipičan nevažeći listić u KS – kazao je Kojović.

Predsjednik Naše stranke kazao je da je ogroman broj povreda izbornog procesa, a to pokazuju i intervencije policije i SIPA-e.

- CIK je, nakon što je relativno brzo prebrojao jedan procenat biračkih mjesta, taj proces je iznenada usporen. Mi od CIK-a ne znamo kada oni unose nove podatke, a što smo ranije znali, kojim ritmom ubacuju podatke.

On je kazao da je i Naša stranka imala prijedlog da se uvedu skeneri i videonadzor na biračkim mjestima što nije usvojeno. Samo na takav način bi se pokazala stvarna volja birača.   

#BiH