Objavljeno u kategoriji BiH na 10.10.2018 21:20:00

CIK bez reakcije: Manipulacije sa glasačkim materijalom na dan izbora

Foto: Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Ne smiruju se navodi političkih stranaka, ali i brojnih analitičara da su Opće izbore koji su održani u nedjelju obilježile brojne nepravilnosti. Manipulacije glasačkim materijalom tokom izbornog dana, a onda i prilikom pakovanja i transporta uočene su na nekoliko mjesta u Sarajevu o čemu su podnesene prijave.

Treći dan od izbora u Kantonu Sarajevo je bilo izbrojano tek nešto više od 60%  glasova. Ponovljeno brojanje glasova danas je obavljeno u Centru i Novom Gradu, a posmatračima političkih stranaka je onemogućeno prisustvo. 

Političke stranke kao što je Narod i pravda i SDP BiH smatraju da se radi o pljački u režiji Stranke demokratske akcije, te im nije jasno zašto se brojanje glasova odvijalo usporenim tempom. Do danas je u svim drugim kantonima obrađeno više od 70, 80 pa i 90% biračkih mjesta. 

Brojka od 400.000 nevažećih listića, prema ocjeni analitičara, ukazuje na to da se radi o "izbornoj prevari" ili da su bh. građani većinom nepismeni te da ne znaju ispuniti glasačke listiće. 

Iz SDP BiH, ali i drugih stranaka uputit će zahtjeve za ponovnim brojanjem glasova, a posebno za člana Predsjedništva BiH.