Članak

Borba za Privrednu komoru Kantona Sarajevo

Privredna komora Kantona Sarajevo u četvrtak bira novo rukovodstvo.

(Patria) - Privredna komora Kantona Sarajevo u četvrtak bira novo rukovodstvo. Pravni zastupnik jednog od kandidata za predsjednika Komore, Damir Alagić, rekao je Patriji da je Skupština Privredne komore, održana krajem septembra, izabrana potpuno nelegalno te da bi i sutrašnji eventualni izbor predsjednika Komore na takvoj Skupštini bio također nelegalan.

„Zbog toga smo od suda zatražili izricanje privremene mjere, kojom bi se Skupština Privredne komore proglasila nezakonitom, i krenulo u novi, transparentan izbor prvo Skupštine a onda i ostalih organa Komore“, rekao je Alagić.

Privredna komora Kantona Sarajevo neprofitno je udruženje pravnih i fizičkih lica koja obavljaju privrednu djelatnost. Među svojim djelatnostima, zastupa interesa svojih članova pred državnim organima, posebno u pripremi privrednog zakonodavstva i ekonomske politike.

Komorom od 2015. godine rukovodi Muamer Mahmutović. Tri godine prije izbora na čelo Komore bio je njen generalni sekretar. Mahmutović je kandidat za predsjednika komore i na Skupštini zakazana za četvrtak.

'Procedura izbora organa Komore'

Privredna društva koja posluju na području Kantona Sarajevo predlažu Izbornoj komisiji Komore članove za Skupštinu Komore. Komisija te članove potvrđuje po određenim kriterijima. Na takav način izabrana Skupština bira ostale organe Komore, među njima i predsjednika.

U pismu upozorenja koje je već ranije dostavljeno svim organima Komore istaknuto je nekoliko nepravilnosti tokom izbora Skupštine Komore: „Proces za izbor novih članova Skupštine Privredne komore KS nije provodila Izborna komisija Komore, iako je to propisano Statutom i Odluko predsjednika Skupštine o kriterijima za provođenje izbora u organu Privredne komore Kantona Sarajevo za mandatni period 2018. do 2022. godine. Posao za Izbornu komisiju je obavila 'služba Komore', što je potpuno suprotno pravilima i donesenim aktima Komore. Jedan od članova Izborne komisije, Sead Krupalija, je povukao svoj potpis sa zapisnika o izboru članova Skupštine Komore, upravo zbog nelegalnog imenovanja članova Skupštine.“

'Sumnja na unaprijed dugovorene pozicije'

U pritužbi Komori uoči sutrašnje sjenice se još navodi: „Neki od članovi Izborne komisije Komore uopće nisu prisustvovali izboru Skupštine Komore, što otvara sumnju da je izbor i predsjednika Komore unaprijed dogovoren, vjerovatno za potrebe određenog kruga firmi. Izborna komisija nije imala uvid u sve kandidate koji su se prijavili za predsjednika Komore.“

„Jedan od kandidata za predsjednika Komore iskazao je sumnju prema kolegici Muberi Kadrić, koja operativno radi na izbornom procesu u Komori. Stoga smo u našem zahtjevu zatražili da se preispita i zakonitost postupaka Kadrić“, rekao je advokat Alagić.

U prigovoru na sutrašnju Skupštinu se spočitava i to: „Rok za kandidiranje članova u Skupštinu Privredne komore je skraćen sa mjesec na sedam dana. Predsjednik Komore Muamer Mahmutović donio je Odluku kojom se u Komoru zabranjuje ulazak familiji, prijateljima i bivšim uposlenicima Komore. Dio članova Izborne komisije Komore je ostao na toj poziciji iako Komori ne plaćaju članarinu.“

#Biznis