Članak

Uhapšen osumnjičeni za silovanje i ubistvo bugarske novinarke Viktorie Marinove

Bugarski državljanin Severin Krasimirov uhapšen je u Njemačkoj kao glavni osumnjičeni za silovanje i ubistvo 30-godišnje bugarske novinarke, prenosi Patria.

Bugarski državljanin Severin Krasimirov uhapšen je u Njemačkoj kao glavni osumnjičeni za silovanje i ubistvo 30-godišnje bugarske novinarke, prenosi Patria.

Pretučeno beživotno tijelo Viktorie Marinov pronađeno je u subotu u parku pograničnog grada Ruse. I dok je Bugarska u šoku zbog brutalnog ubistva, mnogi špekuliraju da je nesretna novinarka ciljano ubijena zbog istraživanja korupcije u toj zemlji. Naime, prije njene smrti, prikazana je emisija koja govori o navodnoj zloupotrebi EU fondova. Evropska Komisija je zatražila hitnu istragu smrti novinarke.

Bugarski ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov je kazao u izjavi za medije da je u toku istrage na tijelu Marinove identificirana DNK koja implicira umiješanost Krasimirova, inače 21-godišnjaka iz grada Ruse, koji već ima otvoren dosije zbog krađe metala.

Ministar je naglasio da istražitelji nisu ustanovili povezanost ubistva sa istraživačkim radom novinarke.

Britanski Independent navodi da je nakon ubistva Marinove, Asen Yordanov, vlasnik istraživačkog portala koji je prikazao njenu emisiju, izjavio da je u posjedu 'vjerodostojne' informacije da su njegovi novinari u opasnosti, te da je ovo brutalno ubistvo – upozorenje drugim novinarima.

Bugarsko tužilaštvo je od tada intenziviralo rad na suzbijanju korupcije, uključujući zamrzavanje sredstava firmi koje se sumnjiče za malverzacije.

 

#Svijet