Objavljeno u kategoriji Svijet na 10.10.2018 09:27:04

Diplomatski svijet u šoku: Nikki Haley podnijela ostavku

Ambasadorica Haley i predsjednik Trump pred TV kamerama (photo credit CNN)

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim Nacijama, Nikki Haley podnijela je ostavku na veliko iznenađenje kolega diplomata i visokih zvaničnika američke vlade, pišu svjetski mediji, prenosi Patria.

Haley će već u januaru 2019. napustiti svoj ured ambasadorice. Odlazak je najavila pred kamerama zajedno sa predsjednikom Trumpom pri čemu su razmijenili riječi pohvale kako bi stavili do znanja da nije posrijedi međusobni konflikt.

Haley je predstavila ostavku kao čin odgovornog državnog službenika: 'Moraš biti dovoljno nesebičan da bi znao trenutak kada trebaš odstupiti i dozvoliti drugome da uradi posao'.

Na novinarska pitanja o mogućim kandidatima za upražnjeno mjesto, Trump je odgovorio da već postoji 'veći broj ljudi koji bi se voljeli naći na toj poziciji', dodavši da ju je Haley učinila 'glamuroznom'. Navodna predsjednikova sužena lista od 5 kandidata za mjesto u Ujedinjenim Nacijama sadrži i Dinu Powell, bivšu zamjenicu savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Predsjednik Trump tvrdi da nije iznenađen odlukom, štaviše da ga je Haley informirala još prije 6 mjeseci: 'Rekla mi je da bi krajem godine, nakon dvogodišnjeg perioda željela uzeti odmor, vrijeme za sebe'.

Haley je odbacila špekulacije da odlazi kako bi se pripremila za predsjedničku kandidaturu, naglasivši da će i 2020. zastupati predsjednika Trumpa. Washington Post koji je objavio njeno pismo ostavke navodi da se Haley vraća u privatni sektor iako, kako je sama naglasila, 'može se očekivati da svako malo javno komentira značajne političke teme'.