Članak

Profesor Živanović za NAP: Drugi dan prvog poslijeratnog Predsjedništva BiH

Buduće tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine činit će Šefik Džaferović iz SDA, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i lider DF-a Željko Komšić.

(Patria) - Tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u naredne četiri godine činit će Šefik Džaferović iz SDA, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i lider DF-a Željko Komšić.

HDZ BiH je već u nedjelju nakon zatvaranja biračkih odbora u 19 sati negodovao zbog pobjede Željka Komšića, optužujući ga da nije legitimni predstavnik Hrvata, već da je pobijedio uz pomoć glasova Bošnjaka. Svoju politiku na vrhu države HDZ će, smatraju analitičari, pokušati artikulirati uz pomoć člana iz reda Srba u Predsjedništvu Milorada Dodika.

Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka socijaldemokrata Denis Bećirović izrazio je sumnju u regularnost pobjede njegovog protukandidata iz SDA Šefika Džaferovića, koji je u prednosti za nešto manje od 20.000 glasova. Bećiroviću pravo na sumnju daje 90.000 nevažećih listića, ali i mnogo šira podrška glasača od one koju je Džaferović imao pred izbore.

„Izbore su dobili brojači, a ne glasači“, kaže za Patriju profesor filozofije sa Banjalučkog univerziteta Miodrag Živanović, izražavajući zabrinutost da će vlast u BiH funkcionisati vrlo teško, ili da neće funkcionisati skoro nikako u naredne četiri godine.

Aktuelni predsjednik bh. entiteta Republika Srpska i budući član Predsjedništva Dodik već je najavio blokade u Predsjedništvu ukoliko druga dvojica kolega ne pristanu na neke uslove koje je on ranio zacrtao.

Nakon što je proglasio pobjedu Dodik je izjavio da se već čuo s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da će se s njim sastati prije nego s kolegama u Predsjedništvu BiH.

„Mi imamo činjenicu da je izabrano Predsjedništvo BiH koje se neće nikada sastati“, smatra Živanović.

„Kada je izabrano prvo poslijeratno Predsjedništvo BiH 1996. godine /Alija Izetbegović, Momčilo Krajišnik i Krešimir Zubak/, mediji su objavili: „Članovi Predsjedništva jučer su razgovarali telefonom.“ I, to se smatralo kao van pameti. Ali, ovi što su sada izabrani neće razgovarati ni telefonom. Oni nas vraćaju unazad u prošlost, i još gore i dalje nego je to bilo 1996. godine“, kaže profesor Živanović.

Konačno, dodaje ovaj banjalučki filozof, na nedjeljnim izborima se pokazalo da parlamentima nema mjesta u sistemu Bosne i Hercegovine, nema mjestima ni za vlade, već da je data legitimacija izabranim vođama „da nastave da rade svoju partokratiju, da se njih dva ili tri sastanu u kafani i da odlučuju o svemu“.

#Intervju