Članak

Kroz Forum TIS do uređenijeg i konkurentnijeg regionalnog tržišta

Forum TIS kao neformalna regionalna mreža promovisan je u aprilu 2017., a ova konferencija predstavlja nastavak uspješne saradnje partnera koji su u novembru prošle godine organizovali Međunarodnu kon

Danas je u hotelu Holiday u Sarajevu u organizaciji Regionalnog foruma za tržište, investicije i statistiku – TIS svečano otvorena Međunarodna konferencija "Konkurentnost regionalnog tržišta, značaj statistike i inovacija" koja podržava i afirmiše saradnju vladinih institucija, nevladinih organizacija i poslovnog sektora u cilju planiranja, saradnje i realizacije projekata u oblastima razvoja tržišta kapitala, rada, roba i usluga, razvoja zvanične statistike, investicija, informacionih tehnologija, te efikasnog upravljanja i korištenja ekonomsko-socijalnih potencijala.

Forum TIS kao neformalna regionalna mreža promovisan je u aprilu 2017., a ova konferencija predstavlja nastavak uspješne saradnje partnera koji su u novembru prošle godine organizovali Međunarodnu konferenciju o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja.

- Raduje nas činjenica što ste prepoznali značaj Regionalnog foruma za tržište, investicije i statistiku kao platforme za nastavak razvoja regionalne saradnje, razmjene ideja, analiza, podataka i promocije zajedničkih aktivnosti iz oblasti biznisa, statistike, investicija, istraživanja i razvoja. Zadovoljstvo nam je što na ovaj način imamo priliku predstaviti, ali i još jednom naglasiti značaj regionalne saradnje kako bismo zajedničkim snagama unaprijedili mogućnosti planiranja i realizacije regionalnih projekata. Iskreno se nadamo da ćemo se nastaviti sastajati najmanje jednom godišnje i na taj način okupljati predstavnike vladinog, poslovnog i nevladinog sektora kao i predstavnike akademske zajednice i međunarodnih organizacija, sa namjerom stvaranja boljeg poslovnog okruženja i povezivanja regionalnog tržišta. Samo zajedno možemo napraviti značajan korak naprijed u razvoju našeg regiona – istakli su organizatori.

Na Međunarodnoj konferenciji "Konkurentnost regionalnog tržišta, značaj statistike i inovacija"  prisustvuju ambasadori i predstavnici ambasada u Bosni i Hercegovini, načelnici općina, predstavnici privrednih i vanjskotrgovinskih komora, berzi, institucija za investicije, unverziteta, međunarodnih organizacija, kompanija, kao i drugih vladinih i nevladinih organizacija.

Jedan od ciljeva konferencije je i promocija ideje o osnivanju neformalnog regionalnog centra za istraživanje, razvoj i projekte koji bi okupljao partnere iz regije i šire, a sve za razvoj i unapređenje tržišta, te implementacije razvojnih projekata finansiranih sredstvima EU i drugih međunarodnih i nacionalnih izvora sa željom ostvarivanja održivih razvojnih učinaka u regiji.

Nakon svečanog dijela konferencija će imati dva panela: panel statistika/istraživanje i razvoj i panel tržište/investicije, a gostima će se obratiti više od 20 govornika.

- Učesnici imaju priliku da kroz panele dobiju kvalitetne podatke i analize o investicijama,  industrijskom razvoju, regionalnoj trgovinskoj razmjeni roba i usluga, prometu kapitala, tržištu rada i drugim ekonomsko-socijalnim pokazateljima i na taj način se upoznaju sa najnovijim poslovnim trendovima u regiji, efikasnim načinima poslovanja, modernim alatima za planiranje, statističkim podacima, kao i ekonomsko-socijalnim analizama. Naš zajednički interes i cilj je uređeno i konkurentno regionalno tržište koje kao integrisano ekonomsko područje ima veliki potencijal. Neke od tema o kojima će se govoriti na ovoj konferenciji jesu uloga i značaj strukturnih poslovnih indikatora u proizvodnji zvanične statistike u BiH, migracijske statistike, statistika robne razmjene BiH sa inostranstvom, uloga istraživačkih centara u promicanju istraživanja, bankarski sektor u BiH, investicioni potencijal BiH, mogućnost prekograničnih projekata za obuku i razmjenu radnika, prednosti i mane ulaganja u BiH, regionalna platforma za podršku razvoju projekata, privredna kretanja BiH 2016 - 2018, vizualizacija statističkih podataka, te uloga i značaj kapitala u održivom razvoju privrede - dodali su organizatori.

Za sutra je planirana "Edukacija o uslovima poslovanja i investiranja u BiH i regionu" koja će biti po pozivu i to zatvorenog tipa, a koja će sadržavati predstavljanje metoda za uspješan razvoj poslovanja i interesovanja u BiH i regionu, savjete za povećanje efikasnosti poslovanja i jedinstvenu priliku učesnicima da ostvare kontakte sa profesionalcima iz različitih oblasti.

Partneri i saradnici u organizaciji konferencije su:

Savez za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja Horizont 2024, Agencija za statistiku BiH, Vanjskotrgovinska komora BiH, Agencija za rad i zapošljavanje BiH, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Sarajevska berza-burza (SASE), Republički zavod za statistiku Srbije, Državni zavod za statistiku Hrvatske, Udruženje poslodavaca trgovine i poduzetnika Slovenije (ZDOPS-GIZ), QSS d.o.o. Sarajevo, IN2 Data d.o.o. Hrvatska, Zavod za statistiku Crne Gore, Evropski pokret Srbija, Privredna komora Srbije, Poslovne novine d.o.o Sarajevo, Agencija za unapređenje stranih investicija BiH – FIPA, Vijeće stranih investitora BiH, Istraživački centar Slovenske akademije nauka i umjetnosti, Best Solutions d.o.o. Sarajevo, Zavod za statistiku FBiH, Ekonomski fakultet Sarajevo, Sveučilište Algebra, Grad Sarajevo, Papilot International d.o.o. Ljubljana, Centar za podršku demokratije i ekonomskog razvoja (UCDER), Agencija za državnu službu BiH, kao i drugi učesnici iz Bosne i Hercegovine i regije.

#Biznis