Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 08.10.2018 11:31:48

Najveća zapljena droge u BiH

Foto Arhiv

(Patria) - Postupajući pod nadzorom tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, u saradnji sa MUP-om RS PU Istočno Sarajevo, izvršili su zapljenu oko 900 kilograma opojne droge marihuana-skunk, koja je zaplijenjena u kamionu crnogorskih registarskih oznaka, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

- Akcija je realizirana u ranim jutarnjim satima, kada su na lokalitetu Krupac u Istočnom Sarajevu, zaustavljena dva kamiona sa prikolicama i jedno putničko motorno vozilo. Pretresom zaustavljenih vozila, u jednom kamionu pronađena je velika količina opojne droge marihuana -"skunk", upakovana u vise različitih paketa. Prema preliminarnim procjenama, radi se o količini od oko 900 kg opojne droge, što je najveća zapljena narkotika ikad realizirana na području BiH.

Opojna droga bila je namijenjena ilegalnom narko-tržištu BiH, a zaplijenjena opojna droga na ilegalnom tržištu u BiH dostiže cijenu od više od  2 miliona KM, dok je njena cijena na ilegalnom tržištu u zemljama EU, višestruko veća.

Tokom akcije slobode je lišeno 5 osumnjičenih osoba, državljana Crne Gore, koji će biti predati postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

- Osumnjičene osobe su pod istragom zbog kaznenih djela organiziranog kriminala (čl.250 KZ BiH) i neovlaštenog prometa opojnih droga. Tokom akcije ostvarena je izuzetna koordinacija i suradnja između Tužiteljstva BiH i policijskih agencija koje su sudjelovale u akciji.