Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 07.10.2018 13:45:44

Završen 58. Internacionalni teatarski festival MESS

Foto MESS

SARAJEVO, (Patria) - Žiri u sastavu dramaturg, pozorišni kritičar i umjetnički kurator iz Poljske, Tomasz Kirenczuk, dramaturg, prevoditelj i scenarista iz Slovačke, Peter Kovač i rediteljica, Lajla Kaikčija, objavio je laureate i laureatkinje 58. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Grand Prix – “Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini” “Sylphidarium-Maria Taglioni na terenu“, Collettivo Cinetico, Italija. Zlatni lovorov vijenac za najboljeg/u reditelja/icu Alessandro Serra za predstavu “Macbettu“, Compagnia Teatropersona. Zlatni lovorov vijenac za najbolje glumačko ostvarenje Enkidu Khaled za ulogu u predstavi “Bagdad“, prenosi Oslobođenje.

Nagradu “Rejhan Demirdžić” za najboljeg/u mladog/u glumca/glumicu Adrijan Pezdirc za igru u predstavi “Ono što nedostaje“

Specijalne nagrade žirija dobili su autorski tim te glumci i glumice predstave “Welcome“ reditelja Nermina Hamzagića te glumački ansambl predstave “Cezary odlazi u rat“ poljskog reditelja Cezary Tomaszewski.

Direkcija Festivala MESS dodijelila je dvije nagrade. Nagradu “Marko Kovačević“ za oblast teatarske kritike, publicistike i teatrologije. Asja Krsmanović za kritičke prikaze sa Festivala MESS 2018.

O nagradi za najbolju predstavu malog MESS-a odlučila su djeca svojim glasovima i ovogodišnja pobjednica je predstava “Svirala“ sa prosječnom ocjenom 10,00. Nagradu publike za najbolju predstavu 58. Festivala MESS osvojila je predstava “Welcome“ sa prosječnom ocjenom 9,62.

Osim nagrada žirija i direkcije festivala MESS na svečanoj ceremoniji su objavljeni i dobitnici nagrada koje dodjeljuju medijski pokrovitelji festivala MESS:

Oslobođenje – Zlatna maska – “Macbettu“, Alessandro Serra, Compagnia Teatropersona.

Magazin “Dani” – Hrabri Novi Svijet – “Leptir-vježba rođenja“, Andraš Urban, Kraljevsko pozorište Zetski dom.

Radio Sarajevo – Sound of MESS - “Leptir-vježba rođenja“, Andraš Urban, Kraljevsko pozorište Zetski dom. Prvi put, žiri radiosarajevo je imao i special mention, a to je predstava “Welcome“, Nermina Hamzagića.

Nagradu “Luka Pavlović“ tim teatarskih kritičara i kritičarki koji su činili Bojana Vidosavljević, Asja Krsmanović, Dario Bevanda, Edin Salčinović, Stela Mišković i Dino Pešut osvojila je predstava “Macbettu“, reditelja Alessandro Serra.

U proteklih osam festivalskih dana, publika je u okviru glavnog programa imala priliku pogledati 23 predstava iz 17 država i sa 4 kontinenta, uz učešće 500 umjetnika i umjetnica.