Članak

Prošetajte i istražite staze tunela ispod visočkih piramida

Ono što ih odlikuje je savršenstvo izgradnje i zdravstveni efekti.

(Patria) - Koračati stazama koje se u dubinama tunela ispod Visokog samo šire i otvaraju nove mogućnosti je pravi izazov za sve avanturiste. Uvijek se pri novom odabiru vuče staro pitanje: Da li je to ona prava staza? Uvijek birate, a uvijek ste na iskušenju da umjesto za vodičem, samostalno krenete u potragu za novim izazovima i da vidite šta nude sve tuneli Ravne 2 koji se šire ispod Visokog.

Ono što ih odlikuje je savršenstvo izgradnje i zdravstveni efekti.

 Ujedno, to su oni elementi koji danas predstavljaju misteriju za svijet. Neki potvrđuju, neki pobijaju, ali činjenica je da boravak u tunelima ispod Visokog je itekako lijepa avantura koja odmara i dušu i tijelo.

Kako Cronin davno reče: „Život nije širok, ravan tunel bez prepreka kroz koji putujemo neometano, već labirint prepun staza, kroz koji se moramo probijati, izgubljeni i zbunjeni, svaki čas suočeni sa slijepom ulicom.“ Slično je i u Visokom, iako su to tuneli u kojima nema fizičkih prepreka.

Mi kroz njega koračamo birajući staze, kojima se probijamo do prostorija vječnosti, ljekovitih voda i drugih koje su do nedavno bile izgubljene i neprobijene. Izazov predstavlja što svako malo nalijećemo na zazidani okvir kroz koji se nadzire novi tunel koji će se tek čistiti.

Mreža prolaza, raskrsnica i podzemnih voda koji su ne tako davno od lokalnog stanovništva proglašeni za „prirodnu pećinu“, danas su otkopani i prohodni. Zamisli čuda, nisu prirodna pećina. Prostiru se na nekoliko desetina kilometara, a interesantno je da udaljenost od ulaza do Bosanske piramide Sunca je 2,9 km. Unutar tunela vidljiva su dva kulturna sloja: 
-sloj nastao od graditelja prije više od 12000 godina i 
-sloj kojima su tuneli zatrpavani prije 5000 godina.

Tunel Ravne 2 je nasigurnija lokacija na planeti i omogućava zaštitu zdravlja i revitalizaciju tijela. Unutar labirinta ne postoje negativna zračenja, a sama cirkulacija je izvanredna i postignura različitim visinama stropova koji su uzrokovali i prirodnu ventilaciju.

Nagib tunela je 1,5 stepen i omogućava finu drenažu vode. Koncentracija negativnih jona, koji čiste atmosferu od bakterija i virusa, je nekoliko desetina viša od prosječne i to objašnjava blagotvoran utjecaj tunela na ljudski organizam.

Tekst i video autorski su rad Udruženja Mapa kulture koji rade na promociji turizma, tradicije i kulture. Svoje price objavljuju na web site-u  posjeti.ba

 

#Lifemagazin