Članak

Nadia Mourad i Denis Mukwege dobitnici Nobelove nagrade za mir

Ovogodišnji dobitnici Nobela već su dobili brojne nagrada za ljudska prava, među ostalima i nagradu Saharov Evropskog parlamenta.

OSLO, (Patria) - Kongoanski ginekolog Denis Mukwege i jezidska aktivistica Nadia Mourad dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za svoju borbu protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu, objavio je u petak Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

- Denis Mukwege i Nadia Mourad riskirali su vlastite živote u borbi protiv ratnih zločina i traženju pravde za žrtve - kazala je predsjednica Norveškog odbora Berit Reiss-Andersen, prenosi Telegram.

Prošle je godine Nobelovu nagradu za mir dobila Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN).

Mourad je jezidska žena koju su mučili i silovali militanti tzv. Islamske države. Zajedno s drugim ženama Jezida (kurdska etnoreligijska skupina iz Iraka) zarobljena je u avgustu 2014. kada su militanti ISIS-a napali njeno selo Kocho na području sjevernog Iraka.

Osim nje, zarobili su njene sestre, a izgubila je šestoro braće i majku. Militanti su u tom pohodu ubili sve muškarce i žene koje su smatrali prestarima za seksualno iskorištavanje.

Nadia Mourad ima 25 godina i druga je najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir, nakon što je 2014. nagradu dobila Malala Yousafzai koja je imala samo 17 godina.

Postala je zaštitno lice kampanje za oslobađanje Jezida i zaustavljanje trgovine ljudima nakon što je iz ralja ISIS-a pobjegla u novembru 2014.

Mukwege kao ginekolog liječi žrtve seksualnih zlostavljanja, uglavnom se radi o ratnim žrtvama. 63-godišnji ginekolog vodi bolnicu za žrtve silovanja u DR Kongu, u gradu Bukavuu na istoku zemlje. Otvorena je 1999. godine, klinika svake godine liječi hiljade žena i muškraca, žrtava seksualnog nasilja u zonama sukoba.

Mukwege i njegovi kolege su na području DR Konga liječili i pomagali oko 30 hiljada žrtva zlostavljanja, od kojih su mnogi imali strašne povrede.

Za ovogodišnjeg Nobela za mir bilo je ukupno 331 nominiranih osoba i organizacija.

Ovogodišnji dobitnici Nobela već su dobili brojne nagrada za ljudska prava, među ostalima i nagradu Saharov Evropskog parlamenta.

#Svijet