Članak

Osamnaest godina od rušenja Slobodana Miloševića s vlasti

Milošević je umro 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala, gdje mu se sudilo za ratne zločine, a njegova supruga i bivša predsjednica JUL-a Mirjana Marković nalazi se u Rusiji, gdje je dobila azil.

BEOGRAD, (Patria) - Od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. godina okončana vladavina Slobodana Miloševića u petak se navršava 18 godina.

Demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio priznati rezultate izbora za predsjednika tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, prenosi Beta.

Na izborima 24. septembra 2000. godine Milošević je izgubio od kandidata DOS-a i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Demonstranti su na plato ispred tadašnje Savezne skupštine, a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prijepodnevnim satima policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila demonstrante da uđu u Skupštinu, ali bezuspješno.

Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada Radio-televizije Srbije u Takovskoj ulici. Policija je ubrzo prestala pružati otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsjednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona.

Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posljedica srčanog udara. Povrijeđeno je 65 ljudi.

Poslije 18 godina, tadašnji učesnici u vlasti Slobodana Miloševića ponovo zauzimaju najvažnije položaje u državi.

Glasnogovornik postao ministar

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u to vrijeme bio je ministar informiranja, potpredsjednica tadašnje savezne vlade Maja Gojković sada je predsjednica Skupštine Srbije, bivši istaknuti član Jugoslovenske levice Aleksandar Vulin ministar je odbrane, dok je glasnogovornik Miloševićeve Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ministar vanjskih poslova.

Koštunica, koji je, kao kandidat DOS-a, izabran za predsjednika SR Jugoslavije, povukao se iz politike, a premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije.

Milošević je umro 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala, gdje mu se sudilo za ratne zločine, a njegova supruga i bivša predsjednica JUL-a Mirjana Marković nalazi se u Rusiji, gdje je dobila azil.

#Region