Članak

Šepić za NAP: Narod vapi za poštenom državom i promjene su neminovne

Senad Šepić, kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka i lider Nezavisnog bloka u intervjuu za novinsku agenciju Patria govori o kampanji koja je na izmaku, kao i planovima i željama za bu

Senad Šepić, kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka i lider Nezavisnog bloka u intervjuu za novinsku agenciju Patria govori o kampanji koja je na izmaku, kao i planovima i željama za budućnost.

Šepić je od 2002. godine bio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u dva mandata, a drugi mandat je prekinuo 2007. godine jer je imenovan za zamjenika ministra civilnih poslova BiH. 

Za poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabran je na općim izborima 2010. godine. Međutim, kako je novi saziv Vijeća ministara potvrđen tek početkom 2012. godine, Šepić je do tada produžio mandat na mjestu zamjenika ministra civilnih poslova pa je mjesto u Državnom parlamentu zauzeo tek u 2012. godini. 

Na Općim izborima 2014. ponovo je osvojio mandat u Državnom parlamentu.

Kako ocjenjujete kampanju za člana Predsjedništva BiH? Kako ocjenjujete svoju poziciju? Jeste li imali jednaku šansu ili ste suočeni sa neravnopravnom kampanjom?    

Šepić: Prvo, Nezavisni blok, za razliku od drugih stranaka koje su uzele milione iz budžeta, nije potrošio niti dobio nijednu KM javnog novca. Mi smo našu kampanju platili iz donacija i pozajmica. S druge strane, osim što su kupili bilborde i TV reklame (i to od akciza koje su uveli ovom narodu), ovi režimski kandidati kontrolišu i javne servise, tako da ni finansijski ni medijski ta borba nije ravnopravna.

Međutim, obišao sam preko 80 opština i mjesta u Bosni i Hercegovini u posljednja dva mjeseca, te vidim da je narodu jasno da su ''bošnjačko jedinstvo'', ''srpska sloga'' i ''hrvatsko zajedništvo'' lažne floskule koje su paravan za korupciju, da narod zna da budžetski poslušnici i ovisnici o režimu moraju dolaziti na skupove, da se sale pune autobusima iz drugih mjesta, da otkaze dobijaju oni koji ne podržavaju vladajuću kliku, ali ogromna većina naroda im više ne vjeruje. Moja pozicija kao kandidata za člana Predsjedništva BiH je vrlo dobra i vidim da imam šansu da pobijedim. Narod vapi za poštenom državom i promjene su neminovne. 

Vi ste kandidat iz Krajine, odakle stalno dolaze tvrdnje o zapostavljenosti tog dijela države od vlasti SDA...

Šepić: Krajina je uz mene. Kao poslanik u Parlamentu borio sam se koliko sam mogao da Krajina dobije ono što joj pripada. Krajina sada ima šansu da je u najvišem izvršnom državnom organu predstavlja neko njihov, neko ko zna šta su prioriteti i kako je zastupati. Evo prije dva dana u Mostaru, Bakir je rekao da su dva osnovna pravca politike SDA onaj prema moru i drugi prema Savi. Opet nigdje Krajine, čak ni u verbalnom pominjanju. Vladajuća Grande koalicija je djelima pokazala šta misli i Krajina i Krajišnici će na izborima reći šta misle o njima.  

Nezavisni blok ima ekonomski program izlaska iz krize. Šta on ukratko sadrži?

Šepić: Vraćanje institucija narodu. Nova ekonomska politika koja putem konkretnih mjera osigurava minimalni rast BDP-a od 6 posto, minimalna primanja po radniku od 750 KM, pošteni poticaji i zagarantirana otkupna cijena poljoprivrednih poticaja, objava registra boraca i resetiranje boračkih udruženja, reforma penzionog i zdravstvenog sistema – sve su to naše ideje koje imaju za cilj da zaustave odlazak ljudi iz naše zemlje. 

Oporezivanje kladionica, stati ukraj bezobraznom finansiranju političkih stranaka je nešto što bi ljudima vratilo vjeru u poštenu državu. Ravnomjerni regionalni razvoj, jednake porodiljske naknade i niz drugih projekata uradili su naši stručni timovi i mi imamo ljude koji će donijeti promjenu i vratiti vjeru u institucije i sistem koji mora biti u službi narodu a ne stranačkim bosovima.  

Vi i vaš Nezavisni blok namjeravate mijenjati odnos prema brojnim društvenim  anomalijama, počevši od tretmana obrazovanja, sporta, kulture... 
 
Šepić: Legenda bh. sporta Razija Mujanović, koja je danas na našoj listi za parlament je najbolji primjer da one najbolje želimo u sportu, u kulturi, u obrazovanju, u zdravstvu, u ekonomiji, u građevini… Bosna i Hercegovina je zapuštena u svim sferama zato što danas rukovodstva ovih režimskih stranaka nisu istinski demokratski nego despotski. Obrazovanje mora imati sadržaj, ali ne ovakav koji ljude razdvaja i nije u funkciji modernog društva. 

Imamo dva odlična projekta, jedan je edukacioni hub a drugi je implementacija ''Sorbona procesa" koji podrazumijeva umrežavanje najkvalitetnijih univerziteta u BiH, regionu i Evropi jer se na taj način može dobiti kvalitet. Ovaj proces je prošle godine najavio predsjednik Francuske Emmanuel Macron i mi ćemo ga implementirati u BiH.

#Intervju