Članak

Tahirović: Sport u BiH je na niskim granama, imamo plan da ga spasimo

Jedan od najvećih bh. sportista svih vremena i bivši golman rukometne reprezentacije BiH odlučio se priključiti SDP-u BiH i pokušati svojim angažmanom u politici dati doprinos popravljanju katastrofal

SARAJEVO, (Patria) - Sport u Bosni i Hercegovini spao je na vrlo niske grane. Državna i entitetska vlast o sportu ne brine nimalo, pa su situacije u kojima državne reprezentacije nemaju sredstva za obavljanje kvalitetnih priprema i odlazaka na takmičenja postale skoro normalna pojava.

Zbog takvog odnosa vlasti prema sportu, sve veći broj vrhunskih sportista odlučuje se na ulazak u politiku kako bi doprinijeli razvoju sporta. Jedan od njih je i Enid Tahirović.

Jedan od najvećih bh. sportista svih vremena i bivši golman rukometne reprezentacije BiH odlučio se priključiti SDP-u BiH i pokušati svojim angažmanom u politici dati doprinos popravljanju katastrofalnog stanja u našem sportu.

- Odlučio sam ući u politiku, jer više nisam mogao gledati u kakvom stanju se nalazi sport u ovoj zemlji. Iz dana u dan situacija je sve gora i mislim da nema više vremena za čekanje – kaže za Patriju Tahirović, kandidat SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo na predstojećim izborima.

Tahirović dodaje kako je kao sportista cijeli život bio timski igrač, te da se tako ponaša i u politici, a sve za dobrobit šire društvene zajednice.

- Iza sebe imam jednu karijeru na koju mogu biti ponosan. Igrao sam dugo vremena u najjačoj rukometnoj ligi na svijetu, njemačkoj Bundesligi, osvojio sam brojne trofeje… Igrajući rukomet osigurao sam svoju egzistenciju i nemam nikakav lični interes od ulaska u politiku. Ušao sam zbog svoje i druge djece koji zaslužuju bolji život od ovog kakav je danas u BiH – ističe Tahirović.

On dodaje kako je sa samo malo dobre volje moguće stvoriti bolje uslove i popraviti stanje u sportu.

- Iz ličnog iskustva znam kako stvari funkcionišu kada imate podršku vlasti. Za vrijeme SDP-ove vlade u periodu 2010. – 2014. znam kako je bilo. U tom periodu fudbalska, košarkaška i rukometna reprezentacija igrale su na Svjetskom i Evropskom prvenstvu, a i projekat mladih košarkaša koji su osvojili naslov prvaka Evrope 2015. godine počeo je u tom periodu. Tada smo imali daleko bolje uslove nego sada i nikada nije dolazio u pitanje nastup ili odlazak na utakmice zbog nedostatka finansijskih sredstava. Bio sam na SP-u u Kataru i to je nevjerovatan osjećaj kada vam zemlja igra među najboljih selekcijama svijeta, a danas je neka potpuno druga slika. Nalazimo se u ogromnim problemima – ističe Tahirović.

Tahirović dodaje kako sredstava ima i da je samo potrebno naći način kako ih rasporediti.

- Moguće je, kao što se to radi u brojnim drugim zemljama, donijeti odluku koja bi obavezala firme u državnom vlasništvu da izdvajaju novac za sport, kao i osloboditi brojnih nameta privatne firme koje žele izdvajati novac za sport. Na taj način bi se neke stvari riješile.

Tahirović upozorava na katastrofalno stanje u sportu u glavnom gradu države.

- Sarajevo je jedini glavni grad u regionu koji nema klub ni u jednom sportu da igra na vrhunskom evropskom nivou. Skoplje ima Vardar u rukometu, Podgorica Budućnost u rukometu i košarci, a da ne govorim o Zagrebu i Beogradu, koji imaju klubove u skoro svim sportovima. Samo Sarajevo nije na tom nivou. Željezničar i Sarajevo završavaju svoja takmičenja u pretkolima, dok u košarci i rukometu Bosna jedva preživljava. To se jednostavno mora promijeniti.

Legenda bh. sporta upozorava i na loš odnos države prema vrhunskim sportistima, koji se cijene više vani nego kući.

- Kada sam odlazio iz njemačkog Goppingena, gradonačelnik me pozvao i uručio priznanje počasnog građanina, što do tada nije dobio nijedan stranac. Ovdje se vrhunski sportisti ne cijene. Čak i u RS-u vrhunski sportisti imaju primanja za svoje zasluge u sportu, dok to u Federaciji nije slučaj. Nevjerovatno je da se ovdje ne cijeni jedna Raza Mujanović i brojne druge legende – napominje Tahirović.

Iako kao bivši vrhunski sportista ima mogućnost bez ikakvih problema napustiti državu, Tahirović kaže kako neće odustati od borbe za bolju budućnost mladih.

- Igrao sam dugo u Njemačkoj i stekao sam klauzulu koju mogu aktivirati i dobiti njemačko državljanstvo, ali ne želim odustati. Želim se ovdje boriti za bolju budućnost. Moramo promijeniti stvari u našem sportu, potrebno je stvoriti sistem u kojem će svi imati priliku da rade i treniraju. Sada je takva situacija da mogu trenirati samo djeca čiji roditelji mogu priuštiti plaćanje članarine za treninge, dok brojni talenti odustaju od treniranju, jer im roditelji ne mogu platiti treninge. To nije normalno i vrijedi se boriti da se takvo stanje promijeni – zaključio je Enid Tahirović.

#Intervju