Članak

Počinje primjena energetske strategije

Prvo savjetovanje Bosanskohercegovačkog komiteta/ogranka Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji bit će održano u Mostaru od 14. do 16. oktobra

MOSTAR, (Patria) - Poznati svjetski proizvođaći elektroenergetske opreme ABB, Schneider Electric, Siemens i domaće firme Elektronabava i Micom BH, zajedno sa još nekoliko kompanija u Mostaru će od 14. do 16. oktobra izložiti dio svog proizvodnog programa koji se bazira na najsavremenijim tehnološkim rješenjima te aktuelnim i budućim potrebama elektroenergertskog sistema u Bosni i Hercegovini. Osim toga najavljena je i prezentacija programa šest poizvodnih i projektantskih organizacija

Bit će to njihov doprinos u organizaciji prvog savjetovanja Bosanskohercegovačkog komiteta/ogranka Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji (CIRED). Ovaj događaj može se smatrati početkom realizacije Okvirne energetske strategije Bosne i Hercegovine do 2035. godine usvojene u avgustu ove godine.

Smjernice ovog dokumenta su podloga za privlačenje investicija baziranih na politikama održivog razvoja koje u balansu imaju tri aspekta: sigurnost snabdijevanja, konkurentnost na tržištu politiku dekarbonizacije, odnosno čistije energije. Kako je ranije izjavio dr. Dragio Bago, predsjednik CIRED-a elektrodistributeri su u svemu tome prepoznali svoje zadatke i obaveze te će u 64 stručna referata (naspisalo ih je 130 autora) iznijeti stručna stajališta o nizu bitnih pitanja iz domena mreža, kvaliteta električne energije, pogonu, upravljanju i zaštiti sistema, distributivnoj proizvodnji, efikasnom korištenju električne energije, planiranju distributivnih sistema i tržištu električne energije.

Na skupu u Mostaru organizatori očekuju učešće oko 300 stručnjaka. Njima će na početku biti prezentirano pet tematskih izlaganja čiji su autori predstavnici triju elektroprivreda, a karakteristična su po tome što se bave budućnošću i savremenim tehnologijama.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme Edhem Bičakčić najavio je da će ovim povodom u Mostaru biti upriličen i okrugli sto o legislativi koja se tiče elektromagnetnih polja niskih frekvencija. Osim spomenutom izložbom savjetovanje će biti popraćeno i prezentacijom programa šest poizvodnih i projektantskih organizacija. Pokrovitelji ovog stručnog i privrednog događaja su Elektroptivreda HZHB i kompanij „Končar“.

#Biznis