Objavljeno u kategoriji Intervju na 02.10.2018 15:21:40

Azem Vllasi u intervjuu Patriji: Ratne igre za podizanje rejtinga Vučića i Tačija

Foto Beta Arhiv

(Patria) - Kosovski predsjednik Hašim Tači posjetio je u subotu jezero i hidroelektranu Gazivode na sjeveru zemlje. U pratnji Tačija bili su i kosovski specijalci. Vučić je odmah podigao vojsku na najveći stepen borbene gotovosti. Danas, nakon slučaja Gazivode na Kosovu mnogima nije bilo jasno zašto su se sve te napetosti dogodile.

„Tači je u posjeti 'Gazivodama' bio baš u subotu, na prvom mjestu da bi skrenuo medijsku pažnju od velikog protesta u Prištini koji je održan toga dana u znak protivljenja njegovim idejama za korekciju granica i razmjeni teritorija sa Srbijom. Drugo, da bi izazvao reakcije službene Srbije i malo sebi poboljšao rejting kod Albanaca koji se protive njegovom šurovanju sa Vučićem oko granica i teritorije“, daje za Patriju odgovor Azem Vllasi, advokat i dugogodišnji politički savjetnik mnogih kosovskih političara, od Bajrama Kasumija do Agima Čekua.

Vllasi govori o značaju Gazivoda za stanovnike Kosova.

„Vodeni resurs "Gazivode" izgradilo je Kosovo na svojoj teritoriji prije 40 godina. I sada je u sastavu države Kosovo i bukvalno je od životnog značaja za nas. Predsjednik Kosova Hašim Tači je bio tamo kao što bi išao u svaki drugi kraj Kosova. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tamo bio prije nekoliko dana, ali po odobrenju kosovskih vlasti, jer tamo u opštini Zubin Potok većinom žive Srbi“, kaže Vllasi.

Da li mogu biti opravdane optužbe onih koji sumnjaju da su napetosti poslužile tom vrlo čudnom odnosu Vučića i Tačija, jer je nejasno kako Hašim Tači može istrajavati na dogovorima i razmjeni teritorije Srbije i Kosova, ako je parlament u Prištini odbio takve prijedloge? Vllasi smata da takve optužbe mogu biti opravdane.

„Tači i Vučić su svojom inicijativom započeli priču o granicama i razmjeni teritorija. Ali ni jedan ni drugi nemaju podršku javnosti svojih zemalja. Vučić govori o "razgraničenju između Srba i Albanaca", a Tači o "korekciji granica" kao trajnom rješenju odnosa između Srba i Albanaca. Ali to ne samo da nije rj [Sidro] ešenje, već bi nas gurnulo u još veće probleme. Vučić je ovom prilikom na neki način htio "pomoći" Tačiju tako što je odglumio nešto kao ratne igre u dječijem vrtiću. Navodno je podigao borbenu gotovost vojske na najvišem nivou“, kaže Vllasi.

Govoreći o tome da li je nakon referenduma u Makedoniji sigurnost u regionu pomalo poljuljana, Vllasi kaže da se put Makedonije ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO nastavlja, te da nema nazad.  

„Produženje stanja status-quoa bi moglo ugroziti stabilnost Makedonije, ali morat će se ići napred. Ipak, od ukupnog glasačkog tijela od milion i osamsto hiljada ljudi, preko 600 hiljada je glasalo 'ZA'. Znači, jedna trećina. Bitka se nastavlja u Sobranju, a ako i tu bude problema, na vanrednim izborima Zoran Zaev i njegova koalicija dobit će najmanje ovoliko glasova koliko je na referendumu glasalo 'ZA'. Vrlo vjerovatno i znatno više od toga. Malo će se odužiti, ali bit će dobro“, kaže Azem Vllasi, čije su se analize balkanskih prilika do sada redovno pokazivale kao najtačnije.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android