Objavljeno u kategoriji BiH na 17.10.2014 14:15:58

Daviddi otvorio školu u Maglaju obnovljenu sredstvima EU

Daviddi u obilasku obnovljene škole

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini dr Renzo Daviddi danas je svečano otvorio JU „Mješoviti srednjoškolski centar Maglaj“ i JU Gimnaziju „Edhem Mulabdić“ u Maglaju, obnovljene u okviru EU Programa za oporavak od poplava koji finansira Evropska unija, prenosi bh. novinska agencija Patria.  

Škola je pretrpjela teška oštećenja tokom poplava u maju 2014. godine. Radovi na obnovi i sanaciji zahvaljujući sredstvima Evropske unije uključuju nove električne instalacije, postavljanje novog sistema za grijanje i sanitarnih čvorova, postavljanje novih podova, zamjenu stolarije, renoviranje zidova i postavljanje termoizolacione fasade, te obnovu krova. Ukupna vrijednost investicije Evropske unije za obnovu škole iznosi 339.733,78 eura (664.461,51 KM), saopćeno je iz Delegacije EU. 

„Jako mi je drago da sam posjetio Maglaj kako bih iz prve ruke vidio kako promoć Evropske unije konkretno donosi promjene u životima zajednica koje su bile pogođene poplavama u maju ove godine. Obnova ove dvije škole dobar je primjer rezultata koje nastojimo pružiti ljudima u našim radovima na oporavku nakon poplava. Evropska unija finansira brojne projekte u Općini Maglaj kako bi se obnovile štete nastale nakon poplava, s očekivanim ukupnim ulaganjima od otprilike 2,8 miliona EUR. Taj novac, koji dolazi direktno od građana Evropske unije, snažan je znak solidarnosti i naše predanosti da pomognemo ljudima u Maglaju da se vrate normalnom životu što je moguće prije,“ istakao je dr. Daviddi.

„Želimo iskazati posebnu zahvalnost predstavnicima EU što su nas učinili sretnim te za tisuću učenika obezbijedili rad i boravak u prelijepo obnovljenoj školi,“ rekla je direktorica JU Gimnazije „Edhem Mulabdić“ Amela Hidić.

„Implementirani projekat Evropske komisije za našu školu je u ovom trenutku usrećio preko 3.000 osoba, od toga oko 1.000 učenika, oko 2.000 roditelja i oko 100 uposlenika, a ta brojka u budućnosti će se iz godine u godinu povećavati. Ulagati u odgoj i obrazovanje znači ulagati u budućnost države, to su članice Evropske unije davno shvatile. Nadam se da ćemo i mi u Bosni i Hercegovini to ubrzo shvatiti i prestati doživljavati obrazovanje kao potrošačku kategoriju,“ rekao je direktor JU Mješovita srednja škole Maglaj Ermin Tanković.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android