Objavljeno u kategoriji BiH na 12.03.2014 00:00:00

I SDA glasala za Zakon o Elektroprenosu

Na sjednici DN PSBiH usvojen Zakonu o Elektroprenosu

Nastavak sjednice Doma naroda PSBiH konačno je danas omogućen. Podsjećamo, dva puta već sjednica se zbog nedostatka kvoruma nije mogla održati. Na dnevnom redu sjednice nalazi se i Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH po hitnom postupku. Također na sjednici će se razmatrati i zahtjev Vijeća ministara za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o osnivanju Kompanije za prijenos električne energije čime je planirana podjela akumuliranih sredstava Elektroprijenosa. Također delegati u Domu naroda danas trebaju potvrditi i novi saziv Nezavisnog odbora.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović napomenuo je da je Ustavni sud BiH utvrdio da Prijedlog zakona o Elektroprijenosu nije štetan po Bošnjake, nakon što je klub Bošnjaka podnio vitalni nacionalni interes. O ovom prijedlogu su delegati odmah glasali te je Zakon o Elektroprijenosu usvojen. Za ovaj zakon glasali su i delegati SDA, dok su protiv bili Mladen Ivanić iz PDP i Ognjen Tadić iz SDS- a. 

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o prebivalištu i boravištu Ustavni sud BiH je također konstatirao da nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi. Halid Genjac predsjedavajući Kluba Bošnjaka tokom rasprave kazao je da se radi o izuzetno važnom zakonu za BiH koja se još uvijek nalazi u procesu kada se ljudi vraćaju na svoja ognjišta.

-  Ustavni sud je rekao da se za ovaj zakon može glasati kako je navedeno. Odluku treba poštivati, ali nije nevažno da su trojica sudija tog suda dijametralno reagirali. Nažalost, ukoliko bude zloupotreba zakona, može se tražiti sudska zaštita. Mi trebamo donijeti kvalitetan zakon, a ne upućivati na sudsku zaštitu - kazao je Genjac.

On je napomenuo da u postojećem zakonu stoji da povratnik se smatra povratnikom dok ne dobije ličnu kartu.

- Povratnik koji se vratio i dobio ličnu kartu prestaje biti povratnik. Novim članom on je državljanin BiH sa prebivalištem i novim članom se traži dokaz, dakle od povratnika koji je prestao biti povratnik traži se dokaz. Ovo se voditi proizvoljnim tumačenjima što je u suprotnosti s Aneksom 7. Potpuno je neprihvatljivo ovako značajne stvari usvajati po hitnom postupku - dodao je Genjac potcrtavajući da bi usvajanje ovog zakona bilo protiv Aneksa 7.

- Mi jesmo protiv bilo kakve mogućnosti manipulacije prebivališta, jesmo za elektronski potpis, ali nismo za dvosmislenosti i nekompatibilnosti. Molim vas da danas ne glasate za ovo. Uvjeren sam da možemo doći do rješenja. Zato predlažem jedan zaključak da ovaj zakon ide u redovnu proceduru - kazao je Genjac.

Borjana Krišto je napomenula da BiH treba konsenzus i kompromis te je zatražila pauzu od 15 minuta kako bi razmotrili ovaj zaključak.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android