Članak

Skopljaković za NAP: Samo nove političke snage mogu pokrenuti BiH naprijed

Skopljaković je nedavno uputio poziv specijalnom predstavniku EU u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku da zatraži od zvaničnika EU da pokrenu tzv. Evropsku crnu listu po uzoru na američku.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik Hrvatske stranke BiH i kandidat za Parlament FBiH Božo Skopljaković u razgovoru za novinsku agenciju Patria kaže kako se političari u BiH bahatao ponašaju i zgrću ogromna bogatstva na račun građana BiH.

Skopljaković je nedavno uputio poziv specijalnom predstavniku EU u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku da zatraži od zvaničnika EU da pokrenu tzv. Evropsku crnu listu po uzoru na američku.

- Imamo priliku gledati političare u BiH kako se bahato ponašaju zgrćući enormna bogatstva na račun zanemarenih građana. Vjerujemo da EU raspolaže sa sličnim podacima kao i SAD koje su se ipak odlučile na ovaj korak stavljanja na crnu listu političara kojima nije na prvome mjestu opće dobro. Smatram da je ovakvu crnu listu bilo potrebno napraviti daleko prije nego li je započeo proces prijave stranaka za predstojeće Opće izbore jer bi se već na samome početku uklonili određeni kandidati a stranke iz kojih dolaze bile bi označene kao potencijalno opasne.

Ako posjedujete podatke o pojedincima koji isključivo rade za sebe, a na štetu građana i države BiH nikada nije kasno da se na crnu listu stave glavni akteri. Obzirom da smo još uvijek daleko od otvaranja poglavlja 23. i 24., a koja bi trebala da rješavaju problem korupcije i uspostavi nezavisno pravosuđe, formiranje crne liste od strane EU bi bilo od velike pomoći za procese i reforme koje očekuju BiH – kaže Skopljaković za Patriju.

Skopljakoviću  svojim istupima često govori o zloupotrebi javnih resursa u stranačke svrhe i smatra da je potrebno zaustaviti takvu praksu.

- Vidimo, ne samo ove izbore, da visoki dužnosnici, ali i oni niži izdašno koriste službene automobile, mobitele i druge resurse koji su im dostupni za ličnu ili promociju stranke kojoj pripadaju. Zaista je upitna legitimnost izabranih koji zloupotrebljavaju javne resurse jer ići na stranačke skupove kao član predsjedništva iziskuje velike materijalne troškove, a sa druge strane se postavlja pitanje da li su ovakve aktivnost, obilazak stranačkih skupova, u godišnjem planu članova predsjedništva i na koji način će se ti troškovi pravdati. Nemojmo zaboraviti da su tu i troškovi osiguranja i policijske pratnje, sve za interes stranke a na račun poreznih obveznika.

Kako ovo zaustaviti? Jedino građani svojim glasom mogu kazniti one koji zloupotrebljavaju svoj položaj jer sistemska borba za ovakve i slične slučajeve nije moguća. Samo nove snage mogu pokrenuti promjene, a tim snagama ne dozvoliti dugovječnu vladavinu jer će na kraju postati isti – smatra on.

Nakon dugo vremena nedavno je usvojen Zakon o krivičnom postupku. Svi se slažu da je on usvojen pod pritiskom međunarodne zajednice. Skopljaković ističe kako Visoki predstavnik ne koristi svoje ovlasti onoliko koliko bi mogao.

- Moramo shvatiti da ovakva BiH nije nastala kao rezultat volje građana i da smo rijetka zemlja koja ima nametnuti ustav. Zbog svega što se dešavalo na ovim prostorima, BiH je zemlja pod protektoratom, ali na žalost Visoki predstavnik ne koristi svoje ovlasti u mjeri u kojoj bi mogao. Vjerujem da bi se svi dobronamjerni u BiH složili da Visoki predstavnik, sve zakone koji su usklađeni sa standardima EU, a koje naši parlamentarci odbiju, treba da nametne. Nažalost, vidimo da jedino tako BiH može ostati na euroatlantskom putu.

Skopljaković dolazi iz Srednje Bosne, sredine iz koje odlazi veliki broj ljudi u potrazi za boljim životom. Smatra da graani promjenom vlasti mogu zaustaviti egzodus stanovništva.

- Ključna je stvar koju građani treba da prepoznaju, da je potrebno mijenjati vlast, čak i onima koji bi dobro radili ne treba dati više od dva četverogodišnja mandata zaredom, a da ne govorimo o ovima koji su na vlasti toliko dugo, a rezultat njihove vladavine je egzodus mladih iz svakoga dijela BiH.

Vladajući su nesposobni da rješavaju probleme u ovoj državi ali se sa druge strane pokazuju izuzetnu sposobnim i domišljatim kada je u pitanju korištenje službenih automobila, telefona te izvlačenje novca iz javnih preduzeća za lične ili stranačke potrebe. Reforme koje je potrebno provoditi kako bismo postali članicom EU su zapravo reforme koje njih udaljavaju od vlasti a približavaju ih tamo gdje oni ne žele da budu – navodi Skošljaković.

Jedna od glavnih predizbornih tema je usvajanje Zakona o pravima demobilisanh boraca. Skopljaković smatra da se konačno mora riješiti problem ove populacije.

- Kao što je poznato krajem 2005. godine u Federalnom parlamentu usvojen je Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica. Po tom zakonu, koji je stupio na snagu sa 1.1.2006. godine, svi dobitnici ratnih priznanja iz vojnih komponenti HVO-a, Armije BiH i MUP-a, stekli su pravo na mjesečnu naknadu u visini 50 posto prosječne plate u Federaciji BiH. Dobivena odlikovanja za ratne zasluge, po istom zakonu su predstavljala i temelj za sticanje penzije po posebnim propisima (tzv. povlaštene mirovine). Štaviše, po istom zakonu, ta stečena prava dobitnika ratnih priznanja se i nasljeđuju. Unuci nasljeđuju djedova odlikovanja!

Već tada su vladajući podijelili borce na više i manje zaslužne i da ih je tada umjesto pohlepe vodila pravda ovo pitanje bi bilo riješeno. Bez obzira na sve moramo naći način kako da se borcima, koji nemaju nikakvih primanja za život, osiguramo minimum za normalnu egzistenciju dok ne dobiju priliku za posao.

Skopljaković na kraju kaže kako njegova stranka očekuje dobar rezultat i da će građani prepoznati neke nove politike i dati im priliku.

- HS BiH očekuje da će svi napokon shvatiti da su im vladajući sve ove godine nudili lažna obećanja i da je krajnje vrijeme da se ovi, dokazano, nesposobni vlastodršci zamijene sa novim snagama kojima je domovina na srcu, a ne jeziku.  Nepovjerenje u izborni sistem je toliko da veliki broj građana iz straha ne izlazi na izbore. Koliko će biti fer i pošteni i ovi izbori govori i činjenica kako su neke stranke odbile podići ruku za uvođenje skenera i kamera na biračka mjesta, te su se tako odlučili za plan „B“, koji znači apsolutnu krađu glasova na sve moguće načine.

Nema razloga da se plašimo Bošnjaka, Srba, Hrvata a niti ostalih, mene je lično strah da ćemo još četiri godine gledati egzodus i šatorska naselja oko parlamenta, proteste boraca i penzionera, izostanak domaćih i stranih investicija itd., ako na vlasti ostanu oni koji su nas svojim legitimitetom doveli u ovakvu poziciju. Izlaz postoji. Pozivam sve koji žele nešto promijeniti u svome životu, ovo je pravi trenutak da izađu na izbore i daju svoj doprinos u izgradnji boljeg i pravednijeg društva i glasaju za promjene.

I ne zaboravi, na dan izbora ti imaš moć i vlast u svojim rukama, izađi na izbore i iskoristi tu moć za opće dobro i dobro svoje porodice – poručio je Skopljaković na kraju razgovora za NAP.

#Intervju