Članak

KCUS o trećem vještačenju Alise Mutap: Tužilaštvo KS nam je naložilo da imenujemo vještake

Dana 07.07. 2016. godine imenovan je Tim vještaka: prof. dr. Sandra Vegar Zubović, prof. dr. Kemal Dizdarević i prof. dr. Jasminka Đelilović Vranić.

SARAJEVO, (Patria) - Nakon što je na press konferenciji otac ubijenog mladića Dženana Memića, Muriz Memić kazao da je promijenjen tim vještaka, a što je odobrila direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, od kojih je jedna doktorica "dala lažni nalaz da je Alisa Mutap imala amneziju", danas je reagirao i menadžment KCUS-a.  

- Duboko respektirajući Vašu bol zbog izgubljenog djeteta, i kao roditelji i kao građani, podržavamo Vašu borbu da dođete do istine i da se kazne počinioci pravnom regulativom i sistemom u koji vjerujemo i za koji se i sami borimo. U povodu Vašeg istupanja na jučerašnjoj press konferenciji i članka koji je objavila Novinska agencija „Patria" prisiljeni smo tražiti hitno demanti u javnim glasilima, za neistine koje ste iznijeli u Vašem obraćanju.

Prva se odnosi na senzacionalni naslov u kome se Sebija Izetbegović tereti za promjenu ljekarskog tima koji je vještačio Alisu Mutap. Od ukupno tri provedena vještačenja, KCUS je imenovao samo vještake u trećem vještačenju  i to po nalogu Kantonalnog tužilaštva  (dopis 0203-27969) od 06.07.2016. godine.

Dana 07.07. 2016. godine imenovan je Tim vještaka:  prof. dr. Sandra Vegar Zubović, prof. dr. Kemal Dizdarević i prof. dr. Jasminka Đelilović Vranić. Tom prilikom je prof. dr. Jasminka Đelilović-Vranić dala nalaz i mišljenje: „Ja u cjelosti ostajem kod ranije datog nalaza od 29.04.2016. godine i mišljenja sam da je tokom konkretne prilike, Mutap Alisa pretrpila potres mozga koji je bio teškog stepena".

I sami ste u Vašim istupima na televiziji i u sredstvima javnog informisanja imenovali vještake koji su sudjelovali u vještačenju i ime vještakinje koja je vještačila u dva navrata i dala pomenutu kvalifikaciju amnezije.

U Timu vještaka koje je odredilo Tužilaštvo prvi put su imenovani: prof.dr. Abdulah Kučukalić i prof.dr. Alma Bravo-Mehmedbašić, kao vještaci psihijatri i Elvedina Dervović, klinički psiholog.

Tvrdite da je prof. dr. Sebija  Izetbegović promijenila ljekarski tim, iako znate i više puta ste poimenice prozvali sve vještake koji je imenovalo Tužilaštvo sa Liste vještaka, a samo u trećem je tražilo da vještake imenuje KCUS.

Naime, prof.dr. Abdulah Kučukalić i prof.dr. Alma Bravo-Mehmedbašić su otišli u redovnu mirovinu prije dolaska prof.dr. Sebije Izetbegović na poziciju Generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo.

Prof.dr. Abdulah Kučukalić i prof. dr. Alma Bravo-Mehmedbašić su stekli uslove za strosnu penziju dana 21.12.2015. godine, a prof.dr. Sebija Izetbegović stupila je na funkciju Generalne direktorice 08.01.2016. godine, dakle nakon njihovog odlaska.

Za drugo vještačenje po nalogu Tužilaštva bili su angažirani vještaci: prof.dr. Jasminka Đelilović-Vranić, prof. dr. Azra Alajbegović i prim.dr. Žarko Savić i također ih nije imenovao KCUS, navodi se u reakciji KCUS-a.

#BiH