Objavljeno u kategoriji BiH na 14.09.2018 16:51:48

Kolektivni ugovor donosi povećanje plaća profesorima, docentima i asistentima

Vlada KS

SARAJEVO, (Patria) - Predstavnici pregovaračkih timova Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata Univerziteta u Sarajevu održali su danas sastanak na kojem su usaglašena sva pitanja u vezi sa Kolektivnim ugovorom za djelatnost visokog obrazovanja. Usaglašena je osnovica za obračun plaća od 300 KM, kao i koeficijenti. Potpisivanje Kolektivnog ugovora zakazano je za petak 21. septembar.

Predsjednik Sindikata UNSA prof.dr. Jasmin Velagić kazao je za agenciju Patria da se prvi put u historiji UNSA-e rješava pitanje kolektivnog ugovora u skladu sa Zakonom o radu.

On je potvrdio da su imali dobru komunikaciju sa premijerom Ademom Zoljem koji će biti potpisnik Kolektivnog ugovora, te da su zadovoljni postignutim dogovorom. 

Tako će plaće na organizacionim jedinicama UNSA-e (fakulteti/instituti/akademije) biti povećane, a Vlada KS će povećati izdvajanja za UNSA.

- Redovni profesori imat će 2.700 KM osnovnu plaću bez minulog rada, dok će vanredni imati oko 2.460 KM. Došlo je do povećanja plaća i za docente pa će tako imati 2.280 KM, dok će plaća višeg asistenta biti 1.560 KM, a asistenta 1.300. Do sada su asistenti imali plaću oko 800 KM – kazao je Velagić.