Članak

Švicarski list TA o Kolindi: Blamaže jedne predsjednice

Tages-Anzeiger na početku podsjeća da je Kolinda na Svjetskom prvenstvu u fudbalu “bila uočljivija od Maradone” i da se “grlila s oznojenim i polugolim nogometašima”, no da se to sve “patriotski usmje

ZAGREB, (Patria) - Švicarski list Tages-Anzeiger (TA) objavio je veliki članak pod naslovom “Blamaže jedne predsjednice”, u kojem se bavi nizom blamaža i gafova Kolinde Grabar-Kitarović, a povod tome je nedavni intervju za austrijski Kleine Zeitung, prenosi Index.hr.

- Ona osuđuje izbjeglice i blamira se bizarnim izjavama o staroj Jugoslaviji. Šta se to događa s hrvatskom predsjednicom? - pita se švicarski list.

Tages-Anzeiger na početku podsjeća da je Kolinda na Svjetskom prvenstvu u fudbalu “bila uočljivija od Maradone” i da se “grlila s oznojenim i polugolim nogometašima”, no da se to sve “patriotski usmjerenim Hrvatima svidjelo”. No sada je “konzervativna hrvatska predsjednica opet u centru pažnje - zbog intervjua za austrijski Kleine Zeitung - ali ne iz nekih grandioznih razloga”. 

Ističe se da je hrvatska predsjednica napala izbjeglice i migrante govoreći da su to “većinom muškarci u borbenim godinama” i da je Evropska unija “primila pogrešne izbjeglice”. Švicarski list dalje podsjeća da je u proteklih pola godine u Hrvatskoj poginulo više od deset izbjeglica i da nevladine organizacije izvještavaju o tome kako hrvatska policija tuče izbjeglice i migrante na granici prema BiH. 

- Posve u ofsajd je otišla hrvatska predsjednica svojim izjavama o staroj, socijalističkoj Jugoslaviji koje je Hrvatska bila dio do proglašenja nzavisnosti 1991. godine - piše TA i nastavlja ironično navoditi Kolindinu izjavu da se u Jugoslaviji nije smjelo reći da si Hrvat, nego se moralo reći da dolaziš iz Hrvatske.

- Zašto predsjednica laže, zapitali su se novinari portala Index, a nisu bili jedini - piše TA.

- Jugoslavija sigurno nije bila socijalistički raj, ali ni tamnica naroda kako je opisuju hrvatski nacionalisti, a sada i hrvatska predsjednica. Svako se mogao izjasniti o svojoj nacionalnosti i religiji, izvodila se hrvatska himna Lijepa naša, a čak se i Tito izjasnio Hrvatom u svom vjenčanom listu - nabraja švicarski list. 

- Naročito su bizarne tvrdnje hrvatske predsjednice da u Jugoslaviji nije bilo izbora jogurta i da se vlastima moralo unaprijed prijavljivati koliko ćeš hljeba pojesti - navodi TA i podsjeća da Kolindu sljedeće godine čekaju predsjednički izbori te “pokušava mobilizirati svoju nacionalističku klijentelu”. 

Dodaju kako je jedan od njenih prvih poteza bilo uklanjanje Titove biste s Pantovčaka i da se izjasnila kao fan pjesama “kontroverznog pjevača Marka Perkovića Thompsona kojeg mediji nazivaju bardom mržnje”. Spominju i slučaj kad se Kolinda izvinila jer je u Dubrovniku podijelila čokoladice srpske proizvodnje:

- Hrvatska predsjednica ne dijeli proizvode nekadašnjeg agresora, obećala je da će to popraviti.

Švicarski list podsjeća i na kontroverzne Kolindine izjave iz Argentine, kada je za ustaške emigrante rekla da su u Argentini našli “prostor slobode”. Na kraju Tages-Anzeiger preporučuje Kolindi da počne čitati Miroslava Krležu i navode da je u Jugoslaviji 1975. bilo više od 80 različitih vrsta jogurta i sličnih mliječnih proizvoda, po službenim podacima iznesenim u časopisu Mljekarstvo.

- Hrvatska predsjednica je tada imala osam godina - poentira na kraju članak Tages-Anzeiger.

Inače, Tages-Anzeiger jedan je od najutjecajnijih listova u Švicarskoj, naročito u njemačkom govornom području.

#Region