Objavljeno u kategoriji BiH na 14.09.2018 14:55:00

Usaglašen Kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja, osnovica za obračun plaće 300 KM

Rektorat UNSA

SARAJEVO, (Patria) - Predstavnici pregovaračkih timova Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata Univerziteta u Sarajevu održali su danas sastanak na kojem su usaglašena sva pitanja u vezi sa Kolektivnim ugovorom za djelatnost visokog obrazovanja.

Bitni elementi ovog ugovora su osnovica i koeficijenti za obračun plaća na Univerzitetu u Sarajevu, a usaglašena osnovica za obračun plaća je 300 KM. Kako je najavljeno, Kolektivni ugovor bit će potpisan naredne sedmice.

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS ističu da se time osiguravaju sistemske i dugoročne pretpostavke za unapređenje djelatnosti visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada te se doprinosi jačanju društvene relevantnosti Univerziteta u Sarajevu, a što je nesporno opredjeljenje nadležnih za oblast obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Inače, iz akademske zajednice je ranije zatraženo da se prije prelaska na trezor (januar 2019. godine) potpiše kolektivni ugovor čime bi se osigurao status uposlenika na Univerzitetu u Sarajevu njih oko 2.300.