Članak

Usaglašen Kolektivni ugovor za oblast visokog obrazovanja, osnovica za obračun plaće 300 KM

Inače, iz akademske zajednice je ranije zatraženo da se prije prelaska na trezor (januar 2019. godine) potpiše kolektivni ugovor čime bi se osigurao status uposlenika na Univerzitetu u Sarajevu njih o

SARAJEVO, (Patria) - Predstavnici pregovaračkih timova Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata Univerziteta u Sarajevu održali su danas sastanak na kojem su usaglašena sva pitanja u vezi sa Kolektivnim ugovorom za djelatnost visokog obrazovanja.

Bitni elementi ovog ugovora su osnovica i koeficijenti za obračun plaća na Univerzitetu u Sarajevu, a usaglašena osnovica za obračun plaća je 300 KM. Kako je najavljeno, Kolektivni ugovor bit će potpisan naredne sedmice.

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS ističu da se time osiguravaju sistemske i dugoročne pretpostavke za unapređenje djelatnosti visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada te se doprinosi jačanju društvene relevantnosti Univerziteta u Sarajevu, a što je nesporno opredjeljenje nadležnih za oblast obrazovanja u Kantonu Sarajevo.

Inače, iz akademske zajednice je ranije zatraženo da se prije prelaska na trezor (januar 2019. godine) potpiše kolektivni ugovor čime bi se osigurao status uposlenika na Univerzitetu u Sarajevu njih oko 2.300. 

#BiH