Članak

Tužilaštvo BiH obustavilo istragu u slučaju Gibraltar, slijede zahtjevi za naknadu štete

On navodi da „ponekad vam to zvuči kao floskula, ali mi zaista živimo u državi koja prvo hapsi, pa ti uništi reputaciju i biznis, a onda dokazuje. Kad ne dokažu, ućute se bez trunke odgovornosti ili p

SARAJEVO, (Patria) - Tužilaštvo BiH nakon skoro četiri godine obustavilo je istragu u slučaju Gibraltar, u kojem su u oktobru 2014. godine privedeni vlasnici poznatih marketinških agencija u BiH, dok je protiv tri osobe podignuta optužnica za navodni organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Sud BiH početkom novembra 2016. godine izrekao je oslobađajuću presudu.

Jedan od tada obuhvaćenih istragom bio je i Ejub Kučuk, vlasnik agencije MITA koji se danas oglasio na svom privatnom Facebook profilu. Status prenosimo uz njegovu saglasnost.

- Kao u najgorim noćnim morama 6 miliona maraka godišnjeg prometa su naše agencije izgubile u prva 3 mjeseca, mediji su izgubili desetine miliona u ovih nekoliko godina, firma koja je radila više od 20 miliona KM prometa godišnje nestala je za 6 mjeseci, desetine radnih mjesta je uništeno. Ukupno, više od 100 miliona KM iznosi šteta nanesena firmama i osobama zbog izmišljenog slučaja Gibraltar. Četiri godine od osmišljavanja ove afere u sivim krugovima državnog aparata i reklamnog podzemlja, jučer je obustavljena istraga u slučaju Gibraltar. U slučaju koji je osmišljen da uništi bh. agencije koje su do tad upravljale sa više od 70% prometa u korist agencija iz Beograda koje sada upravljaju sa više od 80% bh. medijskog prometa, dok se domaće agencije bore za manje od 10% tržišta. Istraga zbog koje neki i danas piju lijekove za smirenje – napisao je Kučuk.

On navodi da „ponekad vam to zvuči kao floskula, ali mi zaista živimo u državi koja prvo hapsi, pa ti uništi reputaciju i biznis, a onda dokazuje. Kad ne dokažu, ućute se bez trunke odgovornosti ili potrebe da ti se bar izvinu za sve što je tvoja porodica proživjela."

- Ne znam za druge, ali moja borba za dostojanstvo i za naknadu štete se nastavlja. Platit će ono što su uništili koliko god dugo to trajalo. Platit će ono sto nije upitno i što je lako dokazivo. Reputaciju, ime i obraz vjerovatno neću nikad, ali ću milionima koje će aBd, ako ništa drugo, bar za unučad svoju utužiti, umanjiti duševni bol. Vrijeme je ispred mene, svejedno ne znam šta bih drugo radio kad se s Hadža aBd sljedeće godine vratim – napisao je Kučuk.

U tadašnjoj akciji SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH privedeni su Sanjin Kulenović, Neven Kulenović, Belma Kulenović (agencija S.V.R.S.A.), Lajla Torlak (PINK BH), Darko Aleksić (suvlasnik ATV-a), Stipe Prlić te Zoran Bakula (bivši čelnici Eronet-a), Senad Zaimović (agencija Fabrika). Kučuk se tada nalazio van države, a po povratku je sam otišao u prostorije SIPA-e. Izvršeni su pretresi objekata i imovine.

U maju 2015. godine Tužilaštvo BiH podiže optužnicu protiv Stipe Prlića (1958.) Zorana Bakule (1964.) i Nevena Kulenovića (1967.). Postupajuća tužiteljica bila je Dragica Glušac, da bi predmet vrlo brzo preuzela grupa tužilaca na čelu sa Miroslavom Janjićem.

Sud BiH je donio oslobađajuću presudu za Stipu Prlića, Zorana Bakulu i Nevena Kulenovića u novembru 2016. godine.

#BiH