Članak

Društvene mreže o povratku Gavrankapetanovića: Um je pobijedio mišiće

Luna Martić pak misli da je odluka o povratku Gavrankapetanovića privremena, i trajat će dok ne prođe predizborna kampanja.

(Patria) - Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) vratio je profesora Ismeta Gavrankapetanovića na Medicinski fakultet u Sarajevu, nakon što mu je prethodno otkazan ugovor o radu. Profesor i njegov pravni tim dokazali su da njegov odlazak sa Kliničkog centra u Sarajevu ne može biti razlog za raskidanje ugovora na Medicinskom fakultetu.

„Ovo je krik slobode i nagovještaj jednog boljeg društva, društva pravde kojeg nikada nećemo prestati sanjati“, rekao je u ranijoj izjavi za Patriju profesor Gavrankapetanović te najavio nastavak borbe za druge kolege. Više profesora i asistenata sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu dobili su otkaz u toj obrazovnoj ustanovi, nakon što su prethodno napustili KCUS, optužujući dr. Sebiju Izetbegović, generalnu direktoricu KCUS-a i suprugu šefa vladajuće političke partije u BiH Bakira Izetbegovića za mobing i pritiske na političke neistomišljenike. 

"Sedmi septembar za mene je jedan veliki dan. To je dan kada je akademska zajednica spasila ugled“, rekao je u petak profesor Gavrankapetanović u studiju N1.

„Pokazali su da je kritička misao nešto što je i cilj“, istakao je Gavrankapetanović, upozoravajući da je zbog političkog pritiska na KCUS-u sa najveće zdravstvene ustanove u zemlji svaki dvanaesti dan odlazio po jedan vrhunski specijalista, što ocjenjuje kao ogromnu štetu za zdravstveni sistem BiH. 

„Da vam svaki dan odlazi vrhunski specijalista, to nije samo stvar Kliničkog centra već i ovog društva, ministarstva zdravlja ali i budućnosti novih generacija. Trideset šest doktora nauka napustilo je Klinički centar a onima koji su radili na Medicinskom fakultetu prekidani su im ugovori. Naši ljudi su sada na svim stranama svijeta, to je grijeh, mi smo mala zemlja“, rekao je Gavrankapetanović, dodajući da to više nije problem pojedinaca, već činjenice „da postoji sistemska greška koju društvo mora ispraviti.“

Na društvenim mrežama pozitivne kritike. Prijatelji, pacijenti ali i oni koji kažu da nisu imali kontakt sa Gavrankapetanovićem, pozdravljaju njegovo vraćanje na Medicinski fakultet.

„Doktore, čestitam i sretno dalje“, piše Vesna Šiljak.

„Um je pobijedio mišiće. I svima nekako laknulo. Ima nade za nas", napisala je korisnica Facebooka Amra Ajanović.

„Pravda pobjeđuje“, napisala je Fikreta Puška.

Luna Martić pak misli da je odluka o povratku Gavrankapetanovića privremena, i trajat će dok ne prođe predizborna kampanja. „Eto... svakoj sili dođe kraj. Mada... još to nije gotovo. Ovo je "NN osoba" sad pustila ovako da joj kolega Ipe ne kvari kampanju“, smatra Martić.

#BiH