Članak

Sergej Lavrov pomjerio posjetu BiH za 21. septembar

Prema ocijeni analitičara, od ove posjete najviše će koristi imati političari u bh. entitetu Republici Srpskoj, javlja Radio Slobodna Evropa.

BANJA LUKA, (Patria) - Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov odgodio je posjetu BiH sa 16. i 17. septembra na 21., potvrdio je predsjednik RS Milorad Dodik. Mjere obezbjeđenja tokom posjete Banja Luci bit će podignute na najviši nivo.

Prema ocijeni analitičara, od ove posjete najviše će koristi imati političari u bh. entitetu Republici Srpskoj, javlja Radio Slobodna Evropa.

Policija u Banja Luci već nekoliko dana provjerava građane koji žive uz rutu kojom bi trebala da prođe ruska delegacija sa ministrom vanjskih poslova te zemlje Sergejem Lavrovim. Popisuju se imena i jedinstveni matični brojevi. Tako između ostalog izgledaju najavljene mjere bezbjednosti pred posjetu ruske delegacije.

Predsjednica zajednice etažnih vlasnika u jednoj banjalučkoj zgradi koja nije željela da joj se objavljuje ime, a identitet je poznat redakciji Radija Slobodna Evropa, rekla je da je policija tražila spisak imena svih stanara koji žive u zgradi kao i njihove jedinstvene matične brojeve.

- Objasnili su da je to zbog posjete Banja Luci ministra Lavrova. Pošto prolazi kroz ovu ulicu, rekli su da moraju popisati sve one koji žive. Vjerovatno traže kao što je nekada bilo kada dolazi Josip Broz Tito da pritvore one koji su sumnjivi. Dala sam spisak, a nakon toga ništa više nisu rekli - rekla je ona.

Potvrdu ovih navoda RSE je dobila od još nekoliko ljudi u istoj banjalučkoj ulici, ali ni oni zbog straha od mogućih posljedica nisu željeli davati izjave.

Da je za vlasti ova posjeta od izuzetnog značaja jasno je i iz izjava zvaničnika ovog bosanskohercegovačkog entieteta, pa se tako mjerama bezbjednosti bavi i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Kao i kad dolaze važne ličnosti to je prvi stepen obezbjeđenja. Neke ulice će biti zatvorene , bit će i nekih drugih bezbjednosnih radnji koje će se učiniti. Banja Luka je bezbjedan grad, ali kada dolaze tako visoko pozicionirane ličnosti u svjetskoj politici, to je uobičajena stvar, tako da će na rutama kojima se kreću gosti biti pojačan stepen obezbjeđenja - kazao je Dodik.

Tokom svoje posjete BiH, Lavrov će se u Sarajevu sastati sa ministrom vanjskih poslov BiH Igorom Crnadkom i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a u Banja Luci bi trebalo da prisustvuje osveštavanju temelja srpsko-ruskog hrama.

#BiH