Objavljeno u kategoriji Izbori 2018 na 14.09.2018 11:08:55

Džaferović: Nećemo šutjeti na pokušaje uvođenja etničkog balansa u procesuiranju ratnih zločina

Šefik Džaferović

Kandidat SDA za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je upozorio na pokušaje uvođenja etničkog balansa u procesuiranju ratnih zločina.

- Ja na to neću da šutim i niko od nas ne treba da šuti. Nema etničkog balansa u procesuiranju zločina jer nije bilo etničkog balansa u izvršenju zločina. Armija RBiH je branila BiH, sprječavala zločin, a agresorske vojske su imale zločin kao metod izvršenja agresije. Nismo svi bili isti i neće nas nikada izjednačiti – kazao je Džaferović u četvrtak navečer na skupu kojeg je organizovao Općinski odbor SDA Centar Sarajevo, a kojem je prisustvovalo nekoliko stotina članova te općinske organizacije.

Džaferović je istaknuo da je ponosan jer je Bošnjak, ali da kao svoj narod osjeća svakog građanina koji voli BiH i osjeća je kao svoju zemlju.

Velikosrpske i velikohrvatske političke kuhinje, dodao je, govore o navodnoj radikalizaciji, fundmentalizmu i pretjeranim brojkama povratnika sa ratišta u BiH.

- Oni to rade da nas kao narod ocrne u Evropi, na Zapadu, gdje mi stremimo, kako bi onda mogli lakše da završe svoje nečasne planove. Naša politička konkurencija na to šuti. Neki, koji konkuriraju na najvišu poziciju, koriste upravo te metode, istaknuo je Džaferović.