Članak

Debata kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH: BiH treba građansko uređenje

U N1 debati posvećenoj nadolazećim Općim izborima 2018. godine, Zvonko Komšić je u studiju N1 ugostio kandidate koji pretenduju za mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

SARAJEVO, (Patria) - U N1 debati posvećenoj nadolazećim Općim izborima 2018. godine, Zvonko Komšić je u studiju N1 ugostio kandidate koji pretenduju za mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Drugačije i korektno, licem u lice - razgovarali su Senad Šepić, Mirsad Hadžikadić i Amer Jerlagić. 

Poziv za gostovanje u emisiji dobili su svi kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a prvi je od učešća u emisiji odustao kandidat Socijaldemokratske partije Denis Bećirović, a potom i Fahrudin Radončić, kandidat Saveza za bolju budućnost. Na koncu, zbog njihovog odustajanja od debate, dolazak je otkazao i kandidat Stranke demokratske akcije Šefik Džaferović.

Gosti su odgovarali na više tematskih cjelina. Mirsad Hadžikadić je kazao da se nada da će građani BiH biti uz njega na putu promjena.
Amer Jerlagić ukratko je istakao da je između ostalog privrednik I da se iz Afrike vratio 1992. Godine u Sarajevo.

- BiH trebaju političari mira, dosta je rata – kazao je Jerlagić.

Senad Šepić je kazao da se na ovu poziciju prijavio jer vjeruje da svi u BiH trebaju novu politiku.

- Imam 41 godinu i četiri puta sam dobio povjerenje građana. Razumijem potrebe građana i imam dobre međunarodne odnose. Nisam privatni kandidat bilo koji stranačkih lidera. Predvodim novi politički projekat, Nezavisni blok  – istakao je Šepić.

Kada je riječ o Ustavnim promjenama Jerlagić smatra da trebaju, apostrofirajući presude Suda u Strazburu.

- Sve presude traže građansku BiH i sam prevod konstitutivnih naroda sada uviđamo da je pogrešan. Potreban nam je neki novi Dejton uz pomoć međunarodne zajednice – kazao je Jerlagić.

Senad Šepić, kandidat Nezavisnog bloka smatra da trebaju nove teme i prioritet.

- Onaj ko hoće progres ove zemlje mora potpuno drugačije teme staviti u prioritet. To je ekonomsko poboljšanje, zaustavljanje odlaska mladih, borba u izgradnji institucija BiH koje će se boriti za sve građane i štititi ih, na takav način pokazati da mi možemo postati dio EU. Kroz promjenu prioriteta i politika mi možemo promijeniti i naše ustavno uređenje – kazao je Šepić.

Govoreći o promjeni Ustava Mirsad Hadžikadić je kazao da je i unutar Dejtona BiH moguća, ali da promjena Ustava BiH treba.

- Trebamo napustiti koncept konstitutivnih naroda, zato što je fiktivan i ne postoji nigdje. On je iskorišten da bi se spriječila nekakva tiranija većine, ali nisu spriječili tiraniju manjine gdje svaki narod može da radi šta hoće i to se sada vidi. Moguće je i unutar Dejtonskog mirovnog sporazuma da bude bolje, ali to je putem poboljšanja ekonomije i dogovora, ali ne može s ovim ljudima – kazao je Hadžikadić.

Hadžikadić je jasno kazao da ne bi pristao na treći entitet jer dalje podjele ne doprinose BiH, i da se mora ići u suprotnom smjeru integracijama, a ne podjelama.

Jerlagić je istakao da BiH treba biti građanska uređena za sve građane s jednakim pravima za sve. Kada je riječ o Aprilskom paketu Jerlagić kaže da je to sada bajato rješenje i da ga sada ne bi prihvatio sa svim što piše u njemu.

On je istakao i da BiH treba Ministarstvo za dijasporu, dok Šepić vjeruje da će doći vrijeme kada će BiH imati jednog predsjednika. Šepić je kazao da su Hrvati u BiH ugroženi isključivo jer imaju lošu politiku koja ih vodi.

- Čovićeva politika njih čini ugroženim. U mnogim stvarima, oni su mnogo bolje zastupljeni nego što su to naprimjer i većinski narodi – smatra Šepić.

Govoreći o vanjskoj politici Hadžikadić je kazao da je velika odgovornost biti član Predsjedništva i da bi za poboljšanje BiH razgovarao s kim god treba.

- Mi moramo u parlamente uvesti nove ljude, jer ovi sada ne rade za dobrobit BiH – istakao je Hadžikadić.
Jerlagić je npomenuo da niko nije ušao u EU, a da prije toga nije postao član NATO-a.

- To će dovesti i investicije u BiH. Samo s tim jakim političkim faktorom koji će čuvati mir imamo šasne da veliki kapital dođe u BiH – istakao je Jerlagić.

Šepić je kazao da su do sada uglavnom birani podobni ambasadori.

- Ja sam se zalagao za održavanje diplomatske akademije – kazao je Šepić ističući da je ključno sposobne ljude imenovati za ambasadore. 
 

#Izbori2018