Članak

Poraz Zmajeva protiv Finske

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je poraz u 1. kolu drugog kruga kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je poraz u 1. kolu drugog kruga kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine. 

Izabranici, novog selektora, Jasmina Repeše nakon 40 minuta igre poraženi su od Finske rezultatom 85:81 (22:14, 21:20, 27:15, 15:32). Našem timu nije pomogla ni činjenica da su u timu bili Jusuf Nurkić i Džanan Musa, dok je Finska igrala bez svoje najveće zvijezde Lauri Markkanena. Naš tim je koštala očajna igra u prve tri četvrtine, dok su u posljednjoj dionici meča Zmajevi pokazali sjajnu košarku, ali nisu uspjeli izbjeći potaz.

Naš tim je dobro otvorio utakmicu. Prvo je Jusuf Nurkić pogodio za 0:2, da bi nakon njega i Almir Hasandić trojkom donio prednost našem timu od 5:2.

Nakon toga Finci preuzimaju vodstvo i bilo je samo pitanje sa koliko razlike će pobijediti naš tim. Selektor Repeša je pokušao da promjenom petorke i sistema igre stigne prednost koju domaći imaju, ali naši momci su izgledali bezidejno i nisu uspjeli ugroziti Fince, a njihova razlika u vodstvu je bila iz minuta u minut sve veća i veća.

Na poluvrijeme se otišlo rezultatom 43:34.

Finci bolje otvaraju drugo poluvrijeme i treću dionicu meča dobili su rezultatom 27:15, pa su na kraju treće četvrtine imali čak 21 poen prednosti. Rezultat je glasio 70:49 u korist domaćih.

U posljednjoj dionici meča naš tim je odigrao izvanrednu odbranu, u napadu smo postizali dobre poene, ali se Zmajevi nisu uspjeli vratiti i na kraju su Finci slavili izuzetno važnu pobjede.

Najefikasniji u domaćem timu bili su Sasu Salin sa 27 poena i Petteri Kaponen sa 14. Kod Bosne i Hercegovine Jusuf Nurkić je postigao 20 poena, dok su Džanan Musa i Elmedin Kianović dodali 15 odnosno 14 poena.

Izabranici Jasmina Repeše u narednom kolu igraju protiv Češke u Skenderiji. Susret je na rasporedu u nedjelju u 20 sati, a igra se u dvorani “Mirza Delibašić”.

#Sport