Objavljeno u kategoriji Crna Hronika na 15.10.2014 14:46:08

Požar u Nahorevu: Velika šteta na imanju Muharemovića

Izgorjelo i 40 janjadi

Danas u ranim jutarnjim satima na objektu poljoprivrednog gazdinstva u vlasništvu Mehmeda Muharemovića u Nahorevu je izbio požar koji je uzrokovao veliku štetu. U štali, koja je u požaru uništena izgorilo je oko 40 jagnjadi, a izgorio je i kombi vlasnika Muharemovića. Iako su pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo sa pet vatrogasnih vozila odmah po dojavi reagovali, šteta se nije mogla izbjeći.

– Komšije su prve primijetile požar i odmah su nas obavijestili jutros oko 4,20 sati kada smo pozvali vatrogasce. U požaru u štali, gdje su nanesene velike materijalne štete, izgorjelo je oko 40 jagnjadi. Sreća u svemu ovome je da je ostala stoka - oko 200 grla sitne te oko 50 grla krupne stoke u to vrijeme bila na ispaši na Nahorevskim brdima– kazao je Sendin Muharemović, sin vlasnika objekta.

Javnosti i komšiluku u Nahorevu Mehmed - Meho Muharemović je poznat kao veliki i perspektivan radnik i dobar domaćin. Nekoliko godina zaredom proglašavan je ''Farmerom godine na području općine Centar“ i nagrađivan za njegov uspješan rad.

Odmah po saznanju o požaru i velikoj šteti, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa svojim saradnicima posjetio lokaciju gdje je došlo do požara, kako bi kao prijatelj i predstavnik vlasti ponudio pomoć porodici Muharemović u ovako teškoj situaciji.

-Osuđujemo ovaj incident koji nas kao odgovorne ljude upozorava i obavezuje da moramo pomoći da se što prije osposobi zapaljeni objekat kako bi se ponovo započelo sa radom i nastavilo ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata kao do sada. Kompletna općinska struktura - Općinsko vijeće Centar kao zakonodavna vlast, u saradnji sa načelnikom Dževadom Bećirevićem, stoji na raspolaganju da pomogne koliko je to u njenoj moći– kazao je Ajnadžić. Nakon što je vidio i zapaljeni kombi porodice Muharemović koji se nalazi oko pola kilometra od izgorjele štale, Ajnadžić je dodao: –Očekujem u završnici svega da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon detaljne istrage, otkriju da li je ovo izolovan slučaj ili ovdje postoji sasvim jasna namjera da se napravi šteta čovjeku koji radi dobar posao.

Tokom dana vatrogasci su nastavili gasiti ostatke požara, a na teren su izašli i pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo.

U današnjem obilasku sa predsjedavajućim Ajnadžićem je bio Velija Katica, vijećnik Općinskog vijeća Centar, Adil Katica, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća i Šaćir Čavrk, zamjenik predsjednika Savjeta Mjesne zajednice ''Pionirska dolina-Nahorevo''. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android