Članak

Kosovska opozicija pisala Mogherini: Nema pregovora o promjeni granica

Demokratski savez Kosova, Pokret Samoopredeljenje, Socijaldemokratska partija i Alternativa, koji predstavljaju 60 posto građana Kosova, ističu u pismu da ideja neće biti podržana, niti bilo koji spo

PRIŠTINA, (Patria) - Četiri opozicione stranke u Skupštini Kosova uputile su pismo visokoj predstavnici EU Federici Mogherini, posrednici u pregovorima između Srbije i Kosova, u kojem izražavaju nezadovoljstvo idejom o razmjeni teritorija ili korekciji granica.

Demokratski savez Kosova, Pokret Samoopredeljenje, Socijaldemokratska partija i Alternativa, koji predstavljaju 60 posto građana Kosova, ističu u pismu da ideja neće biti podržana, niti bilo koji sporazum koji potiče od takvih ideja.

U pismu se traži da se konačna faza dijaloga sa Srbijom zasniva na jasnim principima i okviru, ne ostavljajući po strani subjektivitet Kosova, koji je definisan Deklaracijom o nezavisnosti, mišljenjem Međunarodnog suda pravde i činjenicom da je Kosovo prihvatila većina slobodnih zemalja svijeta.

Opozicija ističe da početak novog procesa dijaloga bez neophodnih priprema, kako se trenutno trudi, neće uspjeti.

- Puna je odgovornost Skupštine Kosova da odobri platformu za dijalog s dvotrećinskom većinom i samo na taj način može se osigurati legitimnost ovog procesa. Svaki drugi oblik dijaloga je predodređen na neuspjeh. U interesu je građana Kosova da dođu do takvog konsenzusa unutar Skupštine Kosova. Sadašnja Vlada je izgubila legitimitet da predstavlja Kosovo u ovom procesu i nova legitimnost Skupštine treba da se odvija u skladu s Ustavom Republike Kosovo - navodi se u pismu.

Opozicija još napominje da "visoko cijeneći ulogu EU u procesu dijaloga i podršku Sjedinjenih Američkih Država, vjeruju da EU i SAD treba da budu u potpunosti uključeni i da zahtjevaju da konačni sporazum sa Srbijom znači potpunu normalizaciju odnosa između dvije države".

- Potpuna normalizacija može se postići samo međusobnim priznavanjem. Konačni sporazum sa Srbijom treba da omogući neposredno članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, prije svega u UN-u kao i otvaranje puta ka članstvu u EU i NATO-u - navodi se u pismu.

#Region