Članak

Juncker: Trebamo definisati naš stav prema Zapadnom Balkanu, u suprotnom će to uraditi drugi

Juncker je u nekoliko navrata u govoru spomenuo potrebu jačanja evropskog suverentiteta.

BRISEL, (Patria) - Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru o stanju u EU pozvao je da se definiše odnos prema Zapadnom Balkanu, jer će u protivnom drugi oblikovati sudbinu našeg susjedstva.

- Sve je više izazova iz dana u dan. Ne smijemo se opustiti ni sekundu, trebamo tražiti jedinstveniju Evropu. Trebamo izvoziti stabilnost, kao što smo to činili godinama. Proširenje je bio uspjeh jer smo pomirili geografiju i historiju Evrope, ali još ima toga za učiniti. Trebamo definisati naš stav prema proširenju na Zapadni Balkan, u protivnom će drugi oblikovati sudbinu našeg susjedstva - kaže Juncker.

Juncker je u nekoliko navrata u govoru spomenuo potrebu jačanja evropskog suverentiteta.

- Evropski suverenitet dolazi od nacionalnog suvereniteta, ona ga ne ugrožava. Dijeljenje suvereniteta tamo gdje je to potrebno, čini svaku članicu jačom. Evropski suverenitet nikad neće biti usmjeren protiv drugih,  Evropa mora ostati otvoreni kontinent, kontinent tolerancije. Nikad neće postati otok i uvijek će ostati multilateralna. 

Juncker je u svom obraćanju istakao da je Evropa najveće tržište, te da ujedinjena ima veliku moć definirati brojne stvari. To su pokazali i pregovori s Donaldom Trumpom u Washingtonu, naglasio je on. 

- U Washingtonu sam razgovarao u ime Evrope. Sporazum koji sam ispregovarao s Trumpom je za neke bio iznenađenje. To nije iznenađenje kada Evropa govori jednim glasom, iznenađenja nema. To smo dokazali kada smo branili Pariški sporazum jer želimo ostaviti čišću planetu idućim generacijama - poručio je Juncker. 

U svom govoru prdsjednik Evropske komisije je rekao da neke obaveze i savezništva koja je Unija preuzela jučer, ne mora značiti da će biti tu i sutra. Upozorio je i na opasnost od nacionalizma.

- Ponekad historija u pravom smislu riječi, dolazi u život naroda bez poziva. To je bilo tokom Prvog svjetskog rata koji je zatekao kontinent 1914. Ljudi su očekivali trajan mir, da bi dobili bratoubilački rat. Ne govorim to zato što očekujem rat, nego zato što moramo biti zahvalni što živimo na kontinentu mira. Branimo naš način življenja, recimo da patriotizmu koji nije usmjeren protiv drugih, recimo ne nacionalizmu koji odbija druge, mrzi, traži krivce umjesto rješenja da bolje živimo zajedno - poručio je Juncker.

Juncker je gvorio i o ekonomskoj krizi i Grčkoj koja je uspjela izaći iz zaduženosti.

- Evropska unija kontinuirano raste 21 tromjesječje. 230 miliona Evropljanja je zaposleno, 14 posto mladih je nezaposleno, to je previše, ali to je najniži postotak u zadnjih nekoliko godina. Uprkos tome došlo je do regresa, teških socijalnih problema. Grčka je uspjela dovršiti svoj program i vratiti se na pravi put, pozdravljam herkulske napore grčkog naroda koje ostali evropski narodi i nadalje podcjenjuju. Uvijek sam branio Grčku, njeno dostojanstvo, ulogu u Evropi, a prije svega što je ostala u eurozoni. I dalje sam ponosan na njih - zaključio je predsjednik Evropske komisije Jean - Claude Juncker.

#Svijet